Nesze neked: a tanári fizetések növelése "valószínűleg" kimarad a kormány reformjaiból

Nesze neked: a tanári fizetések növelése "valószínűleg" kimarad a kormány reformjaiból

A Markíza televízió vasárnapi politikai magazinműsorának, a Na telo-nak a vendége volt Lucia Ďuriš Nicholsonová, az SaS EP-képviselője. A politikus kijelentette, a tanári fizetések emelése “valószínűleg” nem kerül be a kormány intézkedései közé.

“Nehéz lenne strukturális reformként eladni az intézkedést” – fogalmazott  Nicholsonová, hangsúlyozva, lesz azért néhány terület, ahol a Matovič-kormány komoly reformokra készül. A politikus az óvodai nevelés átalakítását és az inkluzív oktatás erősítését emelte ki, de nyugdíjreformra és a bíróságok átszervezésére is számíthat majd Szlovákia.

Hírdetés

A műsorba szintén meghívást kapó kolléganője, a Smer EP-képviselője Monika Beňová ugyanakkor nehezményezte, hogy a kormány anélkül beszél reformokról, hogy előtte egyeztetett volna akár az ellenzéki szakpolitikusokkal, akár az adott szakma képviselőivel.

Mindkét politikus egyetértett viszont abban, hogy az Anna Záborská által előterjesztett abortusz-reform túl szigorú, ráadásul figyelmen kívül hagyja a nők érdekeit. Beňová szerint az egyedülálló anyák támogatásával lehetne kezelni a kialakult helyzetet, nem azzal, hogy tovább szigorítják az abortusz feltételeit. Nicholsonová az OĽANO szintén jelenlévő frakcióvezetőjének, Michal Šipošnak a szavaira úgy reagált, az SaS nem támogatja a művi terhességmegszakítást, de ez nem azt jelenti, hogy egyetértenek Záborská érveivel, különösen annak fényében, hogy a szlovákiai abortuszok száma évről-évre csökken.

A műsorban szóba kerültek a kormányfő feleségének furcsa pénzügyei is. Beňová természetesen kritizálta Matovičot, míg Nicholsonová annyit mondott, őt megnyugtatták a miniszterelnök magyarázatai, de, ha bármi gyanú felmerül, akkor a hatóságoknak kell kivizsgálnia az ügyet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »