Népszerűségvesztéssel járhat az LMP-nek a Jobbikkal való szövetség

Népszerűségvesztéssel járhat az LMP-nek a Jobbikkal való szövetség

Egyre több jel utal arra, hogy együttműködésre törekedhet az LMP és a Jobbik. A pártok vezetői korábban nem zárták ki a szövetség lehetőségét, de konkrétumokról senki sem beszél. Egy pénteki találkozó viszont többekben is ezt a lehetőséget erősítette.

Farkas Örs szerint a két párt eddigi politikája nem utalt arra, hogy köztük bármilyen politikai együttműködés jöhetne létre. Az M1 Ma este című műsorában arra emlékeztett, hogy a pártok megalakulásakor még Schiffer András vagy Vona Gábor által meghatározott célkitűzések mostanra mennyire átalakultak. Hozzátette, hogy Schiffer András eltávolodásával és a párt új irányvételével megnyílt a lehetőség olyan alkuk megkötésére is, amely a párt korábbi gondolkodásmódját és adott esetben népszerűségét veszélybe sodorhatja.

Farkas Örs úgy véli, hogy Schiffer András sok szempontból volt gátja az LMP-nek, például teljesen elzárkózott attól, hogy a parlamenti baloldali pártokkal bármilyen együttműködésre jusson. Markáns véleménye volt arról, hogy Magyarországon miként kell politikát csinálni. Amióta eltávolodott a párttól, megnyílt az út az együttműködések előtt. Az elemző szerint, ez a párt hitelességét sodorja veszélybe.

Hírdetés

Az LMP és a Jobbik szavazótábora alapvetően eltér egymástól. Nehezen elképzelhető Farkas Örs szerint egy olyan együttműködés a két párt között, ami választási szövetséget hozna létre. Csupán azt lehet elképzelni, hogy a jelöltállítási folyamatban arra törekednek, hogy az egyes jelöltek „ne üssék egymást” a választásokon, április 8-án – tette hozzá.

A kormánypártokon kívül minden ellenzéki párt annyit képes meghatározni a választásokra témaként, hogy le kell váltani a kormányt. Emlékeztetett arra, hogy még ha az összes ellenzéki erő közösen képes is lenne a kormányváltásra, bár a közvélemény-kutatások nem ebbe az irányba mutatnak, a szerteágazó utak esetében a közös kormányzás nehezen elképzelhető lenne.

forrás: M1 / Ma este / hirado.hu

The post Népszerűségvesztéssel járhat az LMP-nek a Jobbikkal való szövetség appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »