Népszerűek a korcsolyapályák

Egyre több önkormányzat működtet szezonális műjégpályát, amelyet egyes városokban és kerületekben térítésmentesen használhatnak a látogatók, máshol belépőjegyet kell váltani. Sok helyen az óvodások és az iskolások testnevelésórákon ingyen korcsolyázhatnak. Ez a sport annyira népszerű, hogy több településen jégcsarnok építését tervezik.

Indul a télisport-szezon, az ország sok településén és a legtöbb fővárosi kerületben a napokban nyílnak meg a jégpályák. Egerben két létesítmény is a helyiek rendelkezésére áll. A kisebb a Dobó téri karácsonyi vásár kiegészítője, ezt a gyermekek 12 éves korig ingyenesen használhatják. A nagy méretű jégpálya a felsővárosi lakótelepen működik, amelyet egy vállalkozás bérel. A létesítményt tavaly több mint 20 ezren látogatták, köztük nyolcezer diák, akiknek a mindennapos testnevelését az önkormányzat támogatja.

Pécsett 1981-ben adták át a városi műjégpályát, amelynek a hűtő- és palánkrendszerét 2015-ben újították fel csaknem 200 millió forintért. A létesítmény fizetős, a diákok kedvezményt kapnak. Az önkormányzat közölte: a bevételek fedezik a jégpálya üzemeltetési költségeit.

Dunaújvárosban a helyi jégcsarnok 2005 óta van a város tulajdonában, a létesítményt egy debreceni cég üzemelteti. Az önkormányzat minden évben forrást biztosít a társaságnak azért, hogy a nagyközönség szabadon használhassa a jégpályát.

Kaposvárott 2005 óta működik jégcsarnok, amelynek üzemeltetését 2007-ben vette át a város. A létesítményt a jégkorongozók használják, de egyes napokon térítés ellenében a nagyközönség is korcsolyázhat.

Hódmezővásárhelyen a 2000-es évek eleje óta van önkormányzat által fenntartott jégpálya, amelyet ingyenesen lehet igénybe venni, a működtetés költségeit a város állja,

Debrecenben pedig 2004-ben épült meg a jégcsarnok. Utóbbi kihasználtsága az évek alatt olyannyira megnőtt, hogy 2014-ben épült mellé egy ugyanakkora jégfelülettel üzemelő másik csarnok is. A debrecenieknek mindkettőben belépőjegyet kell váltaniuk, de a diákok iskolai órákon élvezhetik a pályát, amihez az önkormányzat anyagilag hozzájárul.

Székesfehérváron a Raktár utcai jégkorongbázis két szabványos pályával rendelkezik, amelyeket a nagyközönség is használhat. A létesítményben csaknem ezer gyermek, az óvodások és az iskolások ingyenesen korcsolyázhatnak a testnevelésórák keretében. Emellett az önkormányzat minden télen támogatást biztosít egy nyitott, ideiglenes jégpálya, a Kori Liget működéséhez. A városban tervezik, hogy egy jeges alapú multifunkcionális csarnokot építenek.

Nyíregyházán az önkormányzat a téli szezonban csaknem 16 millió forintért 596 óra jégidőt vásárol a pálya üzemeltetőjétől, ezzel ebben a tanévben is biztosítja, hogy a helyi óvodások és tanulók ingyenesen korcsolyázhassanak. A nagyközönség térítés ellenében használhatja a jégpályát. A helyi önkormányzat tervezi, hogy jövőre jégcsarnokot épít.

Gyöngyösön a helyhatóság korábban két idényben bérelte a műjégpályát, idén viszont már saját létesítményt üzemeltet a strand homokos focipályáján. A fejlesztés 25 millió forintba került, és a költségek várhatóan 4-6 év alatt térülhetnek meg.

Budapesten szinte minden kerületben lehet majd korcsolyázni a téli szezonban. A jegyárak 500 és 2000 forint között változnak pályától és időszaktól függően. A legolcsóbb, sőt bizonyos napszakban ingyenes létesítményeket a kerületi önkormányzatok tartják fenn.

A III. kerületben már ma megnyitnak a jégpályák, Óbuda-Békásmegyer önkormányzata idén több helyszínen – a Fő téren és a Csobánka téren – is várja a korcsolyázókat. Idén három hónapon át korizhatnak majd a Piac téren a sportkedvelő budafok-tétényiek. A XXII. kerületi önkormányzatnak köszönhetően a december 1-jén nyíló pályára minden hónap bizonyos napján ingyenes belépőt kapnak a kerület lakosai, decemberben ez 15-e lesz. A szervezett csoportban érkező diákok, óvodások és nyugdíjasok is ingyen használhatják a pályát munkanapokon 8 és 14 óra között.

A Duna túlpartján, a XXI. kerületben is épül már a jégpálya, idén a nagy népszerűségnek örvendő Szent Imre téri Szurkolói Aréna mellett lesz a szezonális létesítmény.

Immár hagyomány, hogy adventkor a Fővárosi Önkormányzat is korcsolyapályát nyit a IX. kerületi Bálna előtti teraszon, a Fővám térnél, ahol december 3-tól egészen február végéig várják a téli sportok kedvelőit.

Emellett olyan ikonikus helyszíneken, mint a Szent István-bazilika előtti téren vagy a Várkert Bazárnál ugyancsak várják a korcsolyázókat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »