Népszerű Picasso Budapesten

Népszerű Picasso Budapesten

Eddig több mint harmincezren látták a budapesti Magyar Nemzeti Galéria (MNG) április 22-én nyílt Picasso – Alakváltozások, 1895–1972 című kiállítását; a nagy érdeklődésre való tekintettel május 30-ától a tárlat a hét minden napján – így hétfőnként is – látogatható lesz.

1picassobbp_b

A Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a párizsi Musée national Picasso együttműködésében szervezett kiállítás a művész száz munkáját vonultatja fel; ez Pablo Picasso festészetének eddigi legnagyobb kiállítása Magyarországon.

Az MNG tájékoztatása szerint a festményeket, szobrokat és grafikákat bemutató tárlat Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli, ugyanakkor egy kiemelt téma – az emberi alak megformálásának folyamatos változása – köré szerveződik. A kiállított műveken jól megfigyelhető a figurális ábrázolás festői megközelítésének változása a több mint hét évtizedet felölelő életműben.

A tárlat Picasso jellegzetes alkotómódszerét végigkísérő kötetlen utazásra hív, hangsúlyozva a sorozatok, az ismétlődő motívumok és az áttörés különleges pillanatait. Az emberi alak megformálásának változásaiban Picasso művészetének lényege tárul fel: a folyamatos formai megújulás a kiállításon bemutatott alkotások nagyobb részét kitevő festmények mellett a sokszorosított grafikai és rajztechnikáktól a plasztikai alkotásokon, kerámián keresztül a fotóig és filmig kísérhető végig – áll a tárlat ajánlójában.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »