Népszerű „papírjaguárok” találkozója Székelyudvarhelyen

Népszerű „papírjaguárok” találkozója Székelyudvarhelyen

Tizenegyedik alkalommal szervezi meg a Székelyudvarhelyi Trabant-klub a Kelet-európai autók erdélyi találkozóját, a rendezvény június 30. és július 3. között várja az érdeklődőket.

trabant5_or_b

A veterán autók között olyan különleges típusokat is meg lehet tekinteni, mint a kabrió Trabant, de Wartburgok, Skodák, Ladák, Daciák, Barkasok, Arók és IFÁ-k is összegyűlnek a Turul Panziónál. A szocialista kiskocsikkal rendelkezők már csütörtöktől gyülekeznek, a programok szombaton sűrűsödnek – mondta el Bordás Imre főszervező, a Székelyudvarhelyi Trabant-klub elnöke.

„Eddig majdnem nyolcvan autós jelentkezett, ami azt jelenti, hogy ez a legnagyobb ilyen jellegű veteránautó-találkozó az országban” – magyarázta. A szervezők szerint a legtöbb résztvevő olyan fiatal, aki hobbiból újítja fel a szocializmusban gyártott kocsikat. „Egyszerűségük miatt kedvelik annyira a Trabantokat” – magyarázta Bordás, hogy miért töretlen a „papírjaguár” népszerűsége.

A szervezők szerint egyébként tévhit, hogy olcsó kisautók, hiszen felújításuk akár több ezer euróba is kerülhet, egy-egy évjárat és típus ára pedig akár tízezer euróra is rúghat. Bordás azt is elmondta, Romániába a szocializmus alatt csak kétszáz Trabantot importált az állam, hiszen a kisautó a hazai Dacia konkurenciájának számított, így csak a pártközelieknek lehetett Trabantjuk. A legtöbb kisautót a kilencvenes évek elején hozhatták be az országba, amikor a magyarországiak olcsón vásárolták fel a járgányokat a felszabadult „keletnémetektől”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »