Népszavazás: nincs püspöki iránymutatás

A püspökök egyénileg és testületként is megfogalmazzák a gondolataikat egy-egy kérdéssel kapcsolatban, ha helyesnek látják, ám a népszavazással összefüggésben a püspöki konferencia nem alakított ki közös álláspontot – szögezte le Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára egy tegnapi sajtótájékoztatón. Arra az újságírói kérdésre kitérő választ adott, hogy egységes álláspontot képviselnek-e a püspökök. Úgy fogalmazott, az egyházmegyék vezetői nyomon követik az eseményeket, vagyis ha nem kívántak közös közleményt megfogalmazni, akkor azt felelősen döntötték el.

Ami a katolikus egyház állásfoglalását illeti a kérdés kapcsán, Mohos Gábor leszögezte: mindenki számára ismert, vagyis egyszerre kell nyitott szívűnek lennünk a segítségre szorulók iránt, támogatni az üldözötteket, akiknek viszont tiszteletben kell tartaniuk a fogadó ország kultúráját, szokásait és jogrendjét. Aláhúzta, Ferenc pápa is az egyház tanítását képviseli.

Érdeklődésünkre, hogy azok a plébánosok, akik a hozzájuk forduló híveknek tanácsot adnak, számíthatnak-e az egyház részéről retorzióra, Mohos először azt mondta, a kérdés felvetése is meglepő számára, nem érti, milyen retorzió merülhetne fel. Majd azt felelte, az egyházon belül az egyházjog érvényesül, amelynek megvannak a maga kategóriái. Ha valaki nem az egyházjognak megfelelően cselekszik, őt e jog alapján szankcionálják. „Nem az a kérdés, hogy egy társadalmi kérdésben valaki állást foglal-e, hanem az, hogy azt az egyház tanításával összhangban teszi-e” – válaszolta.

Ismert, hogy a napokban a Szemlélek.blog.hu azt írta: Pálfai Zoltán makói plébános megelégelte, hogy a püspöki kar hallgat a kérdésben. „Magyar egyházunk felelős vezetői – tisztelet a kivételnek – írásban, hivatalos nyilatkozatban mind a mai napig nem reagáltak a krízisre. Püspöki karunk – egyelőre – hallgat” – írta Zoltán atya.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) választott testületei sem tárgyaltak a kvótanépszavazásról. „Közösségünkben nincs gyakorlata annak, hogy a híveket direkt módon orientáljuk a népszavazások vagy a választások során” – válaszolta érdeklődésünkre Nagy Ákos, a Mazsihisz Kommunikációs Irodájának vezetője. Aláhúzta: Heisler András, a szövetség elnöke az elmúlt időszakban többször is kifejtette, a szélsőséges iszlám terjedése „jogos félelmeket gerjeszt” Európában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »