Népszavazás: mindent bevet a Fidesz

Újabb akciókba kezdett a Fidesz a kvótaellenes népszavazás sikere érdekében; csütörtökön országjárás indult, amelynek keretében 200 fórumot tartanak, csaknem 700 helyszínen pedig közterületi „standolás” lesz – hangzott el a balatonfüredi frakcióülés szünetében. Közben kiderült, hogy Rogán Antal szomszédjának érdekeltségei újabb 800 milliót kaptak a kampányra, bár még az előző, 3,1 milliárddal sem számoltak el.

Közterületi kampányolásba és országjárásba kezd a Fidesz, hogy arra buzdítsa a választókat, szavazzanak nemmel az október 2-i kvótareferendumon. Erről Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője számolt be Balatonfüreden, a Fidesz-KDNP évadnyitó frakcióülésének helyszínén. Mint mondta, a következő egy hétben a Fidesz önkéntesei mintegy 700 helyszínen közterületi standokat állítanak fel.

Az országjárás pedig már csütörtökön este elkezdődött egy veszprémi fórummal, a népszavazásig összesen több mint 200 fórumot rendeznek, 80 előadó részvételével. Emellett a kvóta elleni, tavaly év végén gyűjtött fideszes petíció több mint 2 millió aláíróját is megkeresik – tette hozzá.

Kiderült a tájékoztatón az is, hogy a Fidesz-KDNP a kampány idején a kormány által készített reklámokat, plakátokat jeleníti meg, amihez szavai szerint „a kormány hozzájárul”.

Azt egyébként Halász János nem említette, hogy a kormány a kampányra, benne a plakátokra és egyéb anyagokra közpénzből már legalább 3 milliárdot költött el. Hogy pontosan mennyi folyt el és mire, nem tudni, mert azt a kormány csak a tájékoztató akció végén közli. Az erre a célra elkülönített 3,1 milliárd forint azonban – amelyre a keretszerződést Rogán Antal miniszter szomszédjának, Csetényi Csabának az érdekeltségeivel kötötték – már augusztusban elfogyott. A hírek szerint azóta egy újabb, 800 milliós szerződés is létrejött az említett cégekkel, így összesen már 3,9 milliárdot költöttek el a kampányra közpénzből.

Halász János tegnap arról is beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök frakcióülést megnyitó beszédében a családpolitikáról és a migrációs válságról volt szó, de ennél sokkal több részlet nem derült ki.

A Népszabadság szerint a zárt ajtók mögötti tanácskozáson „a forró témákról”, például a Mengyi Roland elleni büntetőeljárásról, a Bayer Zsolt kitüntetése által keltett botrányról, illetve a közigazgatási „pártbíróság” tervezetéről nem beszélt a kormányfő. Azt viszont világossá tette, hogy érvényes népszavazást akar, így tehát az a cél, hogy több mint 4,1 millióan menjenek el érvényesen szavazni.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a migrációs helyzetről számolt be. Mint elhangzott, a balkáni útvonalon már a török-bolgár határon is próbálkoznak migránsok, akik onnan Szerbiába mennek tovább. A magyar-szerb szakaszon szavai szerint állandó a migrációs nyomás, illetve van „tapogatózás” a magyar-szerb-román hármas határ irányában, Kübekháza környékén is.

„Ha az EU-török-megállapodás hatályát veszíti, és elindul a migránsok áradata, akkor „komoly mozgás” lehet ősszel” – hívta fel a figyelmet Bakondi.

Eközben Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az állami rádiónak nyilatkozva arról is beszélt, hogy kisebb törvénymódosításokra készülnek a kormánypártok a migrációs helyzettel kapcsolatban. Részleteket erről nem árult el, ahogy azt sem tudni, hogy egy érvényes népszavazás után milyen jogalkotási lépések várhatóak. Erre ugyanis több fideszes politikus is utalást tett már, Kósa Lajos pedig most úgy fogalmazott, ha az októberi népszavazáson győznek a nem szavazatok, arra a magyar törvényalkotásnak is reagálnia kell majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »