Népszavazás lehet a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról

Népszavazás lehet a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról

Legalábbis erre irányuló beadványt nyújtott be egy magánszemély a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). Ön mire szavazna, ha döntenie kellene ebben a kérdésben: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?”

Az országos népszavazást kezdeményező magánszemély Erdélyi Katalin egyébiránt az Átlátszó munkatársa, a Vastagbőr bloggere. Az mno.hu-nak azzal magyarázta a kérdésfeltevését:

„Számomra nagyon fontos, hogy ne néhány kormánypárti politikus, hanem a lakosság döntse el, hogy akar-e olimpiát rendezni, vagy sem. Személy szerint én nem szeretnék, mert ezt a rengeteg pénzt sokkal fontosabb dolgokra kellene költeni Magyarországon”.

Mint mondta, azért tartja fontosnak a népszavazást, mert szerinte a lakosságnak joga van döntenie egy ekkora jelentőségű ügyben, amelyre a legoptimistább becslések szerint is legalább 2000 milliárd forintot költene az ország.

Elindult a folyamat

A választásjogi törvény alapján a benyújtást követő 5 napon belül megvizsgálja a Nemzeti Választási Iroda, hogy nem obszcén vagy megbotránkoztató esetleg kirekesztő a kérdés. Amennyiben az előzetes vizsgálaton átmegy a kezdeményezés, következhet az NVB harmincnapos hitelesítési eljárása.

Ön mit válaszolna a fenti kérdésre?


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »