Népszavazás: kinyitják a kormányablakokat a hétvégén

Népszavazás: kinyitják a kormányablakokat a hétvégén

Nem jelenthet akadályt egy lejárt személyi az október 2-i népszavazáson. Mivel a kormány szándéka az, hogy minél magasabb legyen a részvétel, ezért október 1-jén és 2-án országosan kinyitják a kormányablakokat, ahol ideiglenes okmányt kaphatnak a voksolók.

Október 2-án csak úgy adhatja le a szavazatát a magyar állampolgár, ha a szavazókörben igazolni tudja személyazonosságát, valamint felmutatja érvényes lakcímkártyáját.

A szavazást ugyanakkor meghiúsíthatja a lejárt személyi vagy a lakcímkártya hiánya. Ilyen esetben a szavazatszámláló bizottságnak el kell küldenie a választópolgárt, aki így nem húzhatja be az X-et a szavazólapon.

A magyar kormánynak viszont kiemelten fontos a minél magasabb részvétel, ezért meglepőt húzott: hogy a lejárt okmányok ne szegjék kedvét az érintetteknek, és ne akadályozzák meg szavazatuk leadásában, a hétvégén is kinyitják a kormányablakokat országszerte, ahol ideiglenes személyi igazolványt igényelhetnek a delikvensek, vagy pótolhatják elveszett lakcímkártyájukat.

Az ügyeleti félfogadás alatt kizárólag ezek az ügyek intézhetők az ügyfélszolgálatokon – fogalmaz a Kormány.hu oldalán megjelent közleményében a budapesti kormányhivatal.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »