Népszámlálás – Szinte mindenkit elért a KSH, de nincs tovább

Népszámlálás – Szinte mindenkit elért a KSH, de nincs tovább

Sikeresnek tartják a folyamatot, 4,6 millió háztartásba jutottak el így vagy úgy. A továbbiakban már nem lesz ilyen népszámlálás.

Lezárult a 2022. évi népszámlálás. A határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a végleges eredményt állami adatbázisok felhasználásával állapítja meg a KSH.

Várhatóan

az idei volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon.

A tervek szerint a következő összeíráshoz az adatokat már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a statisztikai hivatal.

Hírdetés

A KSH azt is közölte, az emberek 96 százalékáról van „adat”, a hiányzókat állami adatbázisokból pótolhatják, ehhez idén már kivételes jogosultságot kapott a hivatal, de a jövőben ezen az úton mennek tovább azzal, hogy az emberek kérdezése nélküli népszámlálás lesz, állami adminisztratív adatgyűjtésből.

A népszámlálás online szakaszában egyébként alig három hét alatt 3,2 millió címről összesen 7 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe. Ez volt az első alkalom, hogy a KSH ennyi embert el tudott érni interneten keresztül, ez az arány, ilyen rövid idő alatt nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít, köszönik a lakosság együttműködését.

A népszámlálás

első eredményei már 2023 első negyedévében elérhetőek lesznek,

a részletes adatok publikálása 2023 őszén várható.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »