Népirtáskutató központ nyílt Kolozsváron: Kelet-Európában példátlan holokausztvizsgáló intézet jött létre a kincses városban

Népirtáskutató központ nyílt Kolozsváron: Kelet-Európában példátlan holokausztvizsgáló intézet jött létre a kincses városban

Meg kellene tanulniuk a következő generációknak is, hogy miként előzhetőek meg a népirtások – hangzott el a kolozsvári holokausztkutató intézet megnyitóján csütörtökön. A központ a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kara kezdeményezésére jött létre.
Megnyitották Kolozsváron Kelet- és Közép-Európa első, egyetemi keretek közt működő Holokauszt- és Genocídiumtanulmányok Intézetét, amely a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kara kezdeményezésének köszönhetően jöhetett létre.

Amint az intézmény vezetői a csütörtöki székhelyavatáson bejelentették,

az oktatás és a kutatás „erőteljes erőforrásközpontjaként” képzelik el az intézetet, amelynek könyvtárát, mikrofilm- és digitális dokumentumgyűjteményeit az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma támogatásával, továbbá hazai és külföldi magánszemélyek segítségével hozták létre.

Tibori Szabó Zoltán, az intézmény igazgatója elmondta, négy éve kezdeményezte a holokauszt és genocídium témájával foglalkozó, a kapcsolódó anyagokat összegyűjtő kutatóintézetet a politika-, közigazgatástudományi kar, az intézmény most székhellyel és honlappal is bővül.

Az eseményt a BBTE parkjában szervezték meg, alig húszlépésnyire az új intézet székhelyétől, így az érdeklődők megnézhették a már berendezett könyvtárat. Mint elhangzott, az intézményben 1200, a holokauszt és genocídium témájáról szóló kötet található, illetve mikrofilmek és digitális archívum, mindezek oktatási és kutatási programokat szolgálják.

Hírdetés

A BBTE képviseletében Daniel David rektorhelyettes és Salat Levente dékánhelyettes mondott beszédet, a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumtól Radu Ioanid történész, filozófus, a nemzetközi holokausztarchívum igazgatója, és jelen volt négy holokauszt-túlélő. A jelenlevők úgy fogalmaztak, leírhatatlan tragédia, ami a második világháborúban megtörtént, és gratulálnak a kezdeményezéshez, hisz nem szabad elfelejteni sem a múltat, sem azt, hogy a népirtás kollektív bűn volt.

– fogalmazott Tibori Szabó Zoltán. Hozzátette, tudomása szerint ez az első ilyen jellegű egyetemi szintű létesítmény egész Közép- és Kelet-Európában. Hasonló témájú kutatóközpontok Bukarestben és Budapesten is működnek, de azokat nem egyetemi támogatással alapították. A holokausztkutató intézet létrehozását elsősorban a washingtoni múzeum segítette 300 kötet könyvvel és 500 tekercs mikrofilmmel. „Több tízezer ilyen tekercs létezik romániai és magyarországi archívumokban, de ezek mára részben hozzáférhetetlenek” – jegyezte meg a kutatóintézet igazgatója.

Tibori Szabó Zoltán mellett kutatók, oktatók és diákok tárják fel és tanulmányozzák a holokauszt és genocídium témáját, nemcsak magyarok, hisz több kontinenst érint a téma. Az intézmény oktatási és kutatási igazgatója Lucian Nastasă-Kovács, Gidó Attila az archívumért felelős igazgató. Mint elhangzott,

a kutatóintézet honlapjának elkészítése folyamatban van. A megnyitón bemutatták az angol változatot, amelyet magyar, román és német nyelvre is lefordítanak.

A kutatóintézet dokumentumai és adatai online, a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar honlapján lesznek elérhetőek. Ezen a felületen a témát tanulmányozó diákok és kutatók közvetlenül hozzáférhetnek az intézet digitalizált anyagaihoz.

Tőkés Hunor


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »