Népek Tánca – Népek Zenéje először a Felvidéken

Idén első alkalommal rendeznek felvidéki elődöntőt a Népek Tánca – Népek Zenéje elnevezésű országos rendezvénysorozat keretén belül, melynek az érsekújvári járásbeli Naszvad ad otthont október 25-én.

Magyarországon 2011-ben indították útjára a hagyományőrző klubok, csoportok megmérettetésére a Népek Tánca – Népek Zenéje elnevezésű országos versenyt a Hontravel Kft. rendezésében.

A megmérettetésre minden évben korhatár nélkül lehet jelentkezni öt kategóriában: szóló ének (népdal, műdal, magyar és más nemzetiségi dalok), szóló hangszer, hangszeres együttes (magyar és nemzetiségi), tánc (néptánc, tájegységek tánca, magyar és nemzetiségi táncok), népdalkör, kórus (magyar és nemzetiségi dalok), valamint hagyományőrző népi játékok kategóriában.

A kilencedik évfolyamába érkező kezdeményezés egyre szélesebb tömegeket mozgósít: elődöntőket szerveznek a Vajdaságban, Horvátországban, Erdélyben, de szlovák és német klubok is megmozdultak a felhívásukra. Idén felvidéki helyszínnel bővül a határon túli elődöntők kínálata. A rendezvényről Oriskó Klárát, a naszvadi Csemadok-alapszervezet vezetőségi tagját, az irodalmi kör alapítóját kérdeztük.

Hírdetés

Úgy látja, lehetőséget kell adni a megmérettetésre a felvidéki csoportoknak is. A verseny lényege, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz a nemzetiségi hagyományőrző táncegyesületek, zenekarok, népdalkörök. A Hajdúszoboszlón megrendezésre kerülő döntő ugyanis már háromnapos, ami Oriskó Klára elbeszélése szerint igen jó hangulatú fesztiválban teljesedik ki.

„Naszvadon első ízben lesz ez az elődöntő, ahová mintegy 24 csoport több mint 200 fellépővel jelentkezett be” – számolt be megkeresésünkre a helyi Csemadok szervezésében megvalósuló rendezvényről.

A délelőtt 10 órakor kezdődő rendezvényre az Agrorent nagytermében kerül sor, mivel az ennyi ember befogadására képes helyi kultúrház felújítás alatt áll. Oriskó Klára hangsúlyozta, a helyi Csemadok biztosítja a helyszínt és a hangosítást, így hozzájárulva a sikerhez. Ezek mellett az újonnan megnyílt termálfürdő igazgatója ingyenes belépőt ajánlott fel minden szereplőnek ajándékutalvány formájában.

Október 25-én táncegyüttesek, népdalkórusok, hagyományőrzők érkeznek Marcelházáról, Tardoskeddről, Andódról, de képviselteti magát fellépőkkel Hetény, Párkány, Gúta, Ógyalla, Dunamocs, Martos, Ímely, Naszvad, Komárom és Kisújfalu is – sorolta Oriskó Klára.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »