Nép Ügyvédje: az oktatás csakis olyan értelemben ingyenes, hogy nem a tanulók fizetik a tanárok bérét

Nép Ügyvédje: az oktatás csakis olyan értelemben ingyenes, hogy nem a tanulók fizetik a tanárok bérét

Az oktatĂĄs csakis olyan ĂŠrtelemben ingyenes, hogy nem a tanulĂłk fizetik a pedagĂłgusok bĂŠrĂŠt – jelentette ki kedden Renate Weber, a NĂŠp ÜgyvĂŠdje.

‘Azt hallom: az oktatĂĄs ingyenes. (…) Az oktatĂĄs csakis olyan ĂŠrtelemben ingyenes, hogy nem a tanulĂłk fizetik a tanĂĄrok bĂŠrĂŠt, de ezen tĂşlmenően semmi sem ingyenes, vagyis az oktatĂĄshoz valĂł hozzĂĄfĂŠrĂŠs valamennyi aspektusa kĂśltsĂŠgekkel jĂĄr. Ahhoz, hogy az oktatĂĄs sokkal inkĂĄbb ingyenes legyen, fontos, mikĂŠnt oszlik meg pĂŠldĂĄul a szĂĄllĂ­tĂĄsi kĂśltsĂŠg, mert sok olyan gyermek van, aki azĂŠrt nem jĂĄr iskolĂĄba, mert fizikailag nem ĂŠr el oda. ÓrĂĄkat tĂślt az Ăşton. (…) Annyi kilomĂŠter megtĂŠtelĂŠhez megfelelő csizmĂĄval vagy bakanccsal kell rendelkeznie, a kĂśnyvek, fĂźzetek pĂŠnzbe kerĂźlnek, s arrĂłl nem is tudtam, hogy mostanĂĄban a krĂŠtĂĄt is otthonrĂłl kell hozni”- nyilatkozta Weber egy sajtóÊrtekezleten.

Meglátása szerint ezek a költségek nem megfelelő módon vannak elosztva, hisz éppen ott, ahol a legnagyobb a szükség, a falvakon, kisvárosokban, a szülőknek nincs pénzük, hogy támogassák gyerekeiket.

Hírdetés

Azt mondja: jĂł Ăśtlet volt a tej-kifli program, vagy akĂĄr az EurĂłpai UniĂł gyĂźmĂślcsprogramja, abban azonban mĂĄr nem biztos, hogy ezt ‘mindenĂźtt, egysĂŠgesen kellene alkalmazni”.

A Nép Ügyvédje szerint a mindenféle törvénymódosítások miatt nem minden önkormányzatnak sikerül úgy megterveznie költségvetését, hogy el tudja különíteni a megfelelő összegeket az oktatás számára, bár ez nagyban függ az éppen hivatalban lévő vezető hozzáállásától is. (agerpres)

NyitĂłkĂŠp: stiri.tvr.ro


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »