Neonácikat üldöznek a német hatóságok

A Weisse Wölfe Terrorcrew nevű német neonáci csoport betiltásával egy időben országos hajtóvadászat kezdődött annak tagjai ellen szerdán.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter tudatta, hogy a 10 tartomány területére kiterjedő műveletek a csoport 16 vezetője ellen irányultak. A hatóságok ezek során fegyvereket, propagandaanyagokat és számítógépes merevlemezeket koboztak el. Azt egyelőre nem tudni, letartóztattak-e valakit a csoport tagjai közül.

Utcára vinnék az erőszakos konfliktusokat

„Ma egy olyan szerveződést tiltottunk be, amely az utcára vinné az erőszakos konfliktusokat” – jelezte a belügyi tárca vezetője Berlinben. „A betiltás egyértelmű és erőteljes jelzés a szélsőjobboldal felé és fontos eszköze a gyűlöletkeltés elleni harcnak Németországban” – tette hozzá. „Azt mondom a szélsőjobb aktivistáinak: az állam figyel titeket. Fellépünk ellenetek, méghozzá eltökéltséggel és szigorral” – hangsúlyozta Thomas de Maiziere.

A belügyminiszter szerint a mintegy 25 fős kemény maggal rendelkező Weisse Wölfe Terrorcrew (WWT) az erőszaktól sem riadt vissza, ha a rendőrökről vagy politikai ellenfeleiről volt szó és menekültszállások elleni támadásokat tervezett.

Jobboldali rockbanda rajongói alapították

Az elmúlt hónapokban Németország-szerte nagyon megszaporodtak a menekültszállások és migránsok elleni támadások, a hatóságok több szélsőjobboldali csoport betiltásával torolták meg az akciókat.

A WWT-t a Weisse Wölfe nevű jobboldali rockbanda rajongói alapították 2008-ban. A betiltás a csoport esetleges utódszervezeteire is vonatkozik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »