Neonáci szimbólumokkal ellátott sört dobtak piacra

A német Határkerítés nevű sör 88 centbe került és a kristályéjszaka napján jár le a szavatossága. A kritikák miatt végül a sörfőzde visszavonta a terméket a polcokról.

Nemrég piacra dobta a straubingi Röhrl sörfőzde a Grenzzaun-Halbe nevű sörét, komoly botrányt kiváltva – írja a Mandiner. A sör nevének második fele arra utal, hogy félliteres palackban árulják, első fele pedig Határkerítést jelent.

Az alkoholos italt 88 eurocentért árulták. A 88 a neonáci szubkultúrában a német ábécé nyolcadik betűje miatt a Heil, Hitler!-felkiáltásra utal. A sört egy balos aktivistacsoport szúrta ki, ők kifogásolták továbbá az ónémet tipográfiát (amelyet a nácik is használtak), és a Grenzzaun két z-jének SS-hez való hasonlóságát. A kupakon halálfej is található.

Csak hab a sörön, hogy a termék szavatossága november 9-én jár le – ez az 1938-as kristályéjszaka napja is volt, ekkor komoly zsidóellenes erőszakhullám vonult végig a náci Németországon.

A szimbolikus üzenetek nem véletlenek: a sörfőzde vezetője szerint a német kormánynak akartak üzenni, hogy végre oldják már meg a migránsválságot. Végül a tiltakozások miatt visszavonták a sört a polcokról.

És hogy a sör maga milyen? Kritikusai csak barna löttynek nevezik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »