Nemzetközi Valutaalap: pénzt pocsékol az adóhatóság

Nemzetközi Valutaalap: pénzt pocsékol az adóhatóság

Óriási összegeket „pocsékol el” Románia az országos adóhatóság (ANAF) „fölösleges” ellenőrzéseire, hiszen az intézkedések nyomán nem csökken számottevően a nagy adófizetők által le nem rótt közterhek mértéke – hívta fel a figyelmet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaly szeptemberi adatok alapján elkészített jelentésében. 

1anaf4432a_b

A hitelintézet szerint nagy valószínűséggel távolról sem lesz eredményes az ANAF keretében működő, a nagy adófizetőkkel foglalkozó igazgatóságnak a költségvetési hiány kiegyenlítése érdekében tett erőfeszítése. Az IMF ezt azzal indokolja, hogy az igazgatóságnak kiutalt büdzsé 46 százalékát az általános forgalmi adóból (áfa/TVA) származó pluszösszegek visszaosztására fordítják, miközben a helyszíni ellenőrzéseknek alig 10 százaléka vezet konkrét eredményekhez.

Túl sok időbe telik az ellenőrzés

A valutaalap azt is kifogásolja, hogy a nemzetközi átlaghoz képest Romániában egyszerűen túl sok időbe telik egy eljárás lefolytatása, például az áfavisszaosztás egy nagy adófizető esetében akár fél évbe is telhet, míg más országokban alig egy napra vagy még ennyi időre sincs szükség. „A késlekedést állítólag az okozza, hogy az adóhatóság ellenőreinek munkaidejük nagy részét a Számvevőszék által elrendelt kivizsgálásokra kell fordítaniuk. Ugyanakkor az sem hatékony, hogy az ellenőrök személyesen vonhatók felelősségre bármilyen, az ellenőrzés során elkövetett tévedésért” – olvasható a jelentésben. Az IMF rámutatott: a költségvetésnek mintegy egyharmadát a Számvevőszék vagy más hatóságok által elrendelt vizsgálatokra költik, amelyek „ritkán eredményesek”, tudomásuk szerint pedig a források számottevő részét „az utolsó eltitkolt lej megtalálására” költi az igazgatóság.

Csökkenteni kell a nagy adóbefizetők számát

A jelentésben arra is kitérnek: az ANAF-nak módosítania kellene a kritériumokat, amelyek szerint egy jogi személy a nagy adófizetők táborába, illetve az igazgatóság felügyelete alá tartozik, az IMF szerint elsősorban az üzleti forgalmat és a béreket kellene figyelembe venni. A valutaalap szakértői kifejtették: az igazgatóság jelenleg közel 2400 jogi személyért felel, amelyek az adóhatóság által behajtott illetékeknek kevesebb mint 50 százalékát adják.

„A hatékonyabb kritériumrendszerrel számuk 1200–1400-ra csökkenne, az államkasszához való hozzájárulásuk pedig meghaladná az összes illeték 60 százalékát” – áll a jelentésben. Egy másik javaslat szerint az ANAF-nak bővítenie kellene az igazgatóságon dolgozó alkalmazottak körét az adóbeszedés hatékonysága érdekében. Az IMF fontosnak tartja az alkalmazottak magas fokú szakmai felkészültségét is, ezt akár úgy is meg lehetne oldani szerintük, ha az érintetteket csereprogrammal „fejlettebb hatóságoknál” képeznék. A valutaalap ugyanakkor rövid távú célként jelölte meg az igazgatóság rendelkezésére álló infrastruktúra és gépkocsipark fejlesztését. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »