Nemzetközi turisztikai fórum a Kürti Faluházban

A XI. Majer István szakmai nap folytatásaként szervezte meg a Compas Polgári Társulás a következő napon a turisztikai fórumot, mely a térség idegenforgalmi és turisztikai lehetőségeit helyezte a figyelem középpontjába.

A megnyitóban Kovács Tamás házigazda köszöntötte a megjelenteket. Elsőként Téglás János polgármester ismertette a kürti szőlőhegyre tervezett kilátó megépítésével kapcsolatos tudnivalókat. Az önkormányzat által készített pályázat a napokban kerül benyújtásra az INTERREG V-A szlovákiai és magyarországi együttműködési program keretében. Ismertette az építmény tervrajzát, a látványtervet, a költségvetést, a megvalósítást követő lehetőségeket is.

A projekt fő partnere a testvértelepülés Gyermely. A polgármester bizakodó a merész terv megvalósításában, mely nagyban emelné a Kürti Borfesztivál színvonalát és a község idegenforgalmát.

A Via Mariae Polgári Társulás küldetését Méhes Richárd ügyvezető elnök ismertette. A társulás alapvető célja, hogy az érdeklődők számára zarándoklatokat szervezzen és járhatóvá tegye mind a Közép-európai Mária-út észak-déli zarándokútvonalát Ipolyság és Árvanádasd között, mind a regionális zarándokútvonalakat. A kezdetek a 2011-es évre nyúlnak vissza, amikor Török András, a Via Mariae társulás alapítója, Mátraverebély-Szentkúton egy szlovák–magyar zarándoklaton megismerkedett Szabó Tamással, a magyarországi Mária Közhasznú Egyesület elnökével.

Az elnök röviden vázolta a Közép-európai Mária-út gondolatát, és megkérte Andrást, hogy segítse az ügy szlovákiai véghezvitelét. Török András így vallott erről: „Bevallom, a zarándokútvonalak építésének gondolata rögtön megtetszett, és a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tagjaként úgy gondoltam, hogy ez majd a cserkészeink számára is egy vonzó és értékes programlehetőség eszköze lehet.” A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a révkomáromi székhelyű Kuckó Polgári Társulás segítette és segíti munkáját, valamint önkormányzatok, társulások és civilek, így

Ugyancsak Méhes Richárd ismertette a Közép-európai és a felvidéki Mária-út kiépített és tervezett vonalait. Vetítéssel egybekötött beszámolójában bemutatta az általa szervezett és bejárt máriavölgyi zarándoklatokat 2014-es évtől napjainkig. Elmondása szerint mindig más útvonalon közelítették meg a célállomásokat, s így új helyszíneket és új embereket ismertek meg. Végezetül felvázolta a zarándoklatok 2020-as évi terveit és útvonalait. A zarándoklatok lehetőséget nyújtanak a helyi turizmus fejlesztésében, hiszen a helységeken áthaladó zarándokok szívesen megtekintik a szakrális és népi örökséget, valamint szükség szerint szállást és ellátást is igényelhetnek.

Hírdetés

Kovács Tamás, a Compas munkatársa, cserkész, zarándok bemutatta a közelmúltban megvalósult és átadott Pálosok útja nevet viselő tanösvényt, mely Kürtöt és Szőgyént köti össze, és a felvidéki Mária-út szakaszán a Márianosztrát és a Máriavölgyet összekötő útvonalon fekszik. A tanösvény megvalósítására nyert pályázati lehetőségek csupán a projekt egyharmadát fedezték, mégis merészen belevágtak a megvalósításba. Nagy összefogás vette kezdetét, aminek következtében másfél év alatt elérték a kitűzött célt. Szeptember közepén, az új tanösvény ünnepélyes megáldásával és több mint száz zarándok átjárásával megtörtént a hivatalos átadás. A 9,3 km-es szakaszon 50 méterenként felfestett tanösvényjelzés mutatja az utat, 12 irányjelző oszlop és 9 információs tábla van kihelyezve, amelyen négy nyelven olvasható az adott hely bemutatása.

Mivel a tanösvényt gondozni és átjárhatóságát biztosítani kell, Kovács Tamás beszélt a népszerűsítéséről, a környékbeli tanintézmények és egyéb közösségek mozgósításáról, akik a jövőben bejárják, és ezáltal megismerik a hely történelmét, szakrális emlékeit, természeti adottságait. Családi programok, versenyek, vetélkedők szervezésével és a zarándokok gyakori átjárásával kívánják élővé tenni a Pálosok útja elnevezésű tanösvényt.

Csémi Szilárd, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke a palásti Ivánka-kastély működését és lehetőségeit mutatta be. A kastély a Beszédes Lajos Vezetőképző Központ nevet viseli, és a szövetség nevelési központjaként szolgál, de mások számára is nyitva áll az üres időszakokban és turistaszállóként üzemel.

A kastély Ivánka István (1855-1919) földbirtokos, költő, lapszerkesztő, politikus, gazdasági szakíró, Hont vármegye utolsó főispánja tulajdona volt. Erős nemzeti érzelmeket ápolt, amiért a trianoni döntést követően irredentizmussal vádolták, s a letartóztatása előtt öngyilkosságot követett el. Az SzMCs tagjai évente megemlékeznek róla, a kastély udvarán díszes fakeresztet állítottak emlékére.

Az ügyvezető elnök vetítéssel egybekötött beszámolójából a hallgatóság megismerte Palást turisztikai lehetőségeit, adottságait. A trianoni békeszerződésig a község Hont vármegye Ipolysági járásához tartozott. A gazdag történelmi múlttal rendelkező falut egy negyven kilométeres tanösvény öleli körül, melynek állomásai jeles helyszíneket érintenek. Gazdag állat – és növényvilága, szakrális és történelmi emlékhelyei egész év folyamán számos rendezvénynek adnak lehetőséget. Az Ivánka-kúria szintén egyik állomása a tanösvénynek, ami egyben negyvenöt személy elszállásolására nyújt lehetőséget, alvóhellyel, konyhával, szociális helységekkel, az udvaron kemencével és szabadtéri kiépített tűzhellyel, zarándokok részére kedvezményes áron.

A rendezvény, melynek ezúttal Kürt adott otthont, kiállítással is várta a közönséget, bemutatvaa a Via Mariae társulás munkásságát és a Kürt–Szőgyén tanösvény kiépítésének munkálatait.

A fórum befejezéseként a Pálosok útja tanösvény bejárására két kürti és két szőgyéni személy vállalkozott, akik a délután folyamán megtették a 9,3 kilométeres távot, remélve, hogy a jövőben többen és több alkalommal hódolnak a zarándoklat és a turizmus szenvedélyének a kiépített útvonalon.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »