Nemzetközi nyugdíjastalálkozó Bégányban

A közösség visszavár

A közösség visszavár jelmondatot választották az immár huszonegyedik alkalommal megtartott nemzetközi nyugdíjas- találkozó szervezői, utalva arra, hogy szívesen várják újra soraikba mindazokat, akiket az elmúlt évek nehézségei, hányattatásai elsodortak tőlünk.

Senkinek sem könnyű az élete ma Kárpátalján, ám tény, hogy a kisnyugdíjasok vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, kezdte köszöntő beszédét Goncz Tibor, a Beregszászi Nyugdíjasok Petőfi Sándor Egyesületének vezetője. Ám ennek ellenére nem esünk kétségbe, megtanultunk teljes szívvel örülni az élet adta legkisebb ajándékoknak is, mondta a főszervező.

A Family étterem közösségi termében a fehér asztalnál helyet foglaló nyugdíjasokat – a házigazdák mellett képviseltették magukat a beregsurányi, a csapi, a beregdédai, a kígyósi és a jánosi klubok – ezután Faragó László beregszászi magyar konzul köszöntötte. A nyugdíjasok mögött hagyott hosszú munkás évek során rengeteg tapasztalat, tudás halmozódott fel, s ezt kár lenne veszni hagyni. A sok bölcsességet fontos megosztani a fiatalokkal, és természetesen egymással is. Ez utóbbira kiváló lehetőséget nyújtanak az ilyen és ehhez hasonló hangulatos együttlétek. Igazán boldog gyerekkora csak annak van, aki a nagyszülők vigyázó tekintete mellett cseperedik fel.

Fontos tanulság és egyben követendő példa a közép és az ifjabb nemzedékek tagjai számára az a hozzáállás, amelyet a mostani idős korúak részéről tapasztalunk, emlékeztetett rá Hánka Dezső, Nagy- és Kisbégány polgármestere. Akik az átélt nehézségek, gondok és bajok ellenére nem veszítették el életkedvüket, s nem csupán otthon, a családban állnak helyt, hanem kiveszik részüket a közösségi életből is.

Ezután ünnepélyes pillanatok következtek, melynek során sok éves gyümölcsöző munkásságuk elismeréseként átnyújtották a Rákóczi Szövetség, valamint a Beregszászi Járási Tanács díszoklevelét néhány aktív nyugdíjasnak.

Az ünnepi műsort a Petőfi Sándor Nyugdíjas Egyesület énekkara nyitotta meg, akik dalban, versben számoltak be a nyugdíjas élet szépségeiről és keserveiről. Már a kezdetek kezdetén nagyszerű hangulatot teremtettek a nagybégányi kultúrház Krisztina tánccsoportjának tagjai. Élményszámba menő volt Tóth Orosz Bettina és Medve-Polomarcsuk Ljudmilla énekesnők fellépése is.

Eszenyi Gábor

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 41. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›NagybégányCímkék: KárpátaljaNagybégányUkrajnakárpátaljai magyarságnyugdíjasoktalálkozóukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »