Nemzetközi mozgósítást kér az ENSZ a Boko Haram ellen

Nemzetközi mozgósítást kér az ENSZ a Boko Haram ellen

Az erőforrások nemzetközi mozgósítását kéri az ENSZ a Boko Haram elleni harcban a világ országaitól, mert a nyugat-afrikai terrorszervezet támadásai miatt már humanitárius válság bontakozott ki a térségben.

75 millió dollárt szántunk Nigerben a segélyezésre, ennek a negyede áll csak a rendelkezésünkre, ezért fontos a nemzetközi mozgósítás – mondta Niameyben Fodé Ndiaye, a világszervezet nigeri koordinátora.

A szélsőséges iszlamista terrorszervezet 26 katonát ölt meg a héten a csádi határ közelében. Az övezetből 50 ezer ember van menekülőben egy olyan vidékre, ahol már amúgy is számos menekülttábor van – mondta Ndiaye, aki helyszíni szemléről tért vissza.

Hasonló válsághelyzetről számolt be egy nappal korábban Genfben az ENSZ kameruni koordinátora is.

A Boko Haram szombaton Nigériában is támadást intézett egy elszigetelt falu ellen Borno szövetségi államban. Négy nőt kihurcoltak a házából, és mindegyiküknek a helyszínen elvágták a torkát.

Egy faluőr szerint szándékosan őket keresték, mert a férjük nem volt hajlandó csatlakozni a terroristákhoz, illetve arra gyanakodtak, hogy a férfiak jelentenek a hatóságoknak. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »