Nemzetközi Férfinapi Konferencia 2019

Nemzetközi Férfinapi Konferencia 2019

November 19.-én Férfinap alkalmából nemzetközi konferenciát szervez Oslo-ban a fiúk, férfiak és apák életével és egyenlőségével kapcsolatos kihívások témájában a MannsForum. A szervezet vezetőjével interjút készítettünk korábban, amely ebben a korábbi cikkünkben olvasható. Az eseményen európai és észak-amerikai társadalomkutatók, politikusok, gondolkodók és civil aktivisták szólalnak fel a témában.

Guttorm Grundt, a MannsForum nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó csoportjának vezetője a rendezvénnyel kapcsolatban elmondta a sajtónak, hogy nagy változások voltak a nők és a férfiak életében az elmúlt 50 évben és a nemek közötti egyenlőség kihívásaiban, azonban az egypólusú, férfiak perspektíváját mellező gondolkodás ahhoz járult hozzá, hogy a fiúk, férfiak és apák nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos kihívásait a családban, illetve az egész a társadalomban alul-értékelik és alul-kommunikálják.

Sok fiú és férfi negatív önképpel nő fel, apa, férfi nevelők, tanítók, pozitív nemi szerepminták nélkül. A fiúk és a fiatal férfiak túlsúlyban vannak a statisztikákban az alul-teljesítők, a korai iskolaelhagyók, a drogfüggők között, valamit az erőszak, a munkanélküliség, a mentális betegségek és az öngyilkosságok területén is felülreprezentáltak. Abban bíznak, hogy az esemény hozzájárul ahhoz, hogy rávilágítson a fiúk, férfiak, apák élethelyzeteire és egyenlőséggel kapcsolatos kihívásaira, illetve a nemzetközi szakértők segítségével adekvát válaszokat is szeretnének adni ezekre.

A vezető előadó Dr Warren Farrell – amerikai politika- és társadalomtudós, egyetemi tanár – lesz, aki számos nagy hatású könyv szerzője a feminizmus, férfimozgalom és nemek közötti egyenlőség témájában. A fiúk krízéséről és a nyugati világ nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos kihívásairól fog előadást tartani, amivel legutóbbi könyvében, a The Boy Crisis-ben is foglalkozott. A könyv bemutatásáról és a körülötte kibontakozó politikai kérdésekről egy Warren Farrel-el folytatott nyilvános beszélgetés közreadásával adtunk hírt ebben a korábbi cikkünkben. Dr Farrell nemcsak a konferenciára érkezik Oslo-ba, hanem részt vesz egy parlamenti eseményen is, melyen arról lesz szó, hogy milyen kihívásokkal néznek szembe a fiúk a mai társadalomban.

 

Hírdetés

A nemzetközi konferencián további előadóként részt vesz Karen Straughan, kanadai férfijogi aktivista, vlogger is, aki YouTube csatornáján közreadott eszmefuttatásaival jelentős nemzetközi elismerést vívott ki magának; ő a fiúk és férfiak nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos kihívásairól fog beszélni és azon belül is kiemelten a problémák fő okának feltárására helyezi majd a hangsúlyt. A Dán Apák Szövetségének és a World Fathers-nek a vezetője, Jesper Lohse elkészítette a világ első nemek közötti egyenlőségről szóló katalógusát apáknak és gyerekeknek, ami szintén ezen a konferencián kerül bemutatásra.

Simon Simonsen dán politikus (Socialdemokratiet) arról fog beszélni, hogy miért tartja szükségesnek, hogy a politikai pártok ahogyan a nőket, úgy a férfikat érintő témákkal is foglalkozzanak, és ezek a fontos kérdések teret kapjanak kifejezetten ezekre az ügyekre specializálódott politikusok, szóvivők által. Dag Furuholmen, norvég pszichiáter egy survey-kutatás nyomán fogja bemutatni, hogy a társadalomban mennyire elterjedtek a mítoszok a férfiak privilégiumairól. Asle Toje társadalomkutató pedig “Az elveszett fiúk és az államfeminizmus öröksége” címmel tart előadást.

A beszédek után egy panelbeszélgetés következik, amelyen a résztvevők lehetőséget kapnak rá, hogy interaktív beszélgetést folytassanak az előadókkal. A program ezt követően kulturális eseményekkel folytatódik, példaul Cassie Jay dokumentumfilmjének, a The Red Pill-nek a vetítésével.  A korszakalkotó férfijogi filmről korábban közreadott cikkünket lásd itt. A nap a parlament elé vonulással zárul.

Az előadások és kulturális programok korlátozás nélkül, ingyenesen látogathatóak. Várhatóan az eseményt követően az interneten is elérhetőek lesznek az előadások.

A Nemzetközi Férfinapi Konferencia részletes programja:


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »