Nemzetközi Energiaügynökség: Az idei tél nagyon-nagyon nehéz lesz Európában

Nemzetközi Energiaügynökség: Az idei tél nagyon-nagyon nehéz lesz Európában

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) úgy látja, hogy az európai országoknak komoly olaj- és gázellátási kihívásokkal kell szembenézniük az elkövetkező hónapokban, írja az MTI.

„Az idei tél nagyon-nagyon nehéz lesz Európában”

– figyelmeztetett Fatih Birol, az IEA igazgatója egy keddi sydneyi energiafórumon. Az energiaellátás az egyik fő probléma – mondta. „Ez komoly hatással lehet a világgazdaságra”, mondta az energiaipari lobbicsoport vezetője.

Hírdetés

Birol szerint a világ még soha nem élt át a mostanihoz hasonlóan mély és összetett energiaválságot. Könnyen előfordulhat, hogy „a neheze még csak ezután következik”.

Az energiaválsággal kapcsolatos aggodalmakat csak tovább fokozta, hogy Oroszország a rutinszerű karbantartási munkák elvégzésére leállította a gázszállítást az európai gázellátásban kulcsfontosságú Északi Áramlat-1 gázvezetéken. Hétfő reggel óta nem érkezik több gáz a vezetéken Németországba. Európai politikusok attól tartanak, hogy Oroszország a munkálatok elvégzése után a vezetéket nem fogja újra üzembe helyezni.

Az orosz gáztól való függőség megújuló energiahordozókkal való csökkentésének a kulcsa Kína kezében van, mutatott rá Birol. Kína ugyanis a napenergia globális ellátási láncának mintegy 80 százalékát ellenőrzi.

Az IEA igazgatója szerint ez az arány az elkövetkező években valószínűleg még növekedni is fog.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »