Nemzetközi elismerés a magyar egyetemi startup programnak

A fiatal innovátorokat támogató Hungarian Startup University Program (HSUP) kapta idén a „Most Innovative Business Development Project of Europe 2021” díjat. A rangos nemzetközi elismerést a program egyik alapítója, Kölkedi Krisztián, az Express Innovation Agency vezérigazgató-helyettese vehette át a 2021-es Fiatal vállalkozók hete keretében – tájékoztatott hétfői közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A HSUP Magyarország első egységes felsőoktatási szintű startup programja, közös platformként fogja össze az ökoszisztéma minden szereplőjét a pénzügyi befektetőktől, vállalkozóktól az egyetemeken, hallgatókon át a szakmai partnerekig, mentorokig. A program két féléves e-learning képzés keretében, saját fejlesztésű módszertannal népszerűsíti a problémamegoldó gondolkodásmódot. A szabadon választható elméleti tárgy kontaktórák nélkül, akár egy okostelefon segítségével is elvégezhető. A nyertes ötlettel rendelkező vagy nyertes csapatban dolgozó fiatalok gyakorlatorientált, élményalapú második félévben vesznek részt kiemelt ösztöndíjjal, hogy a tanulmányaik mellett csak a projektjükre összpontosíthassanak. A tanév zárásaként a kész projektmunkákat befektetőknek, üzleti angyaloknak és inkubátoroknak mutatják be, akik hasznos visszajelzésekkel és a legjobbak számára szakmai felajánlásokkal járulnak hozzá a folytatáshoz – ismertette az ITM.

Hírdetés

A díjat alapító Jeune – Európai Fiatal Vállalkozói Szövetség célja, hogy új és meglévő globális kapcsolatokat építsen ki a fiatal vállalkozók készségfejlesztésével foglalkozó civil szervezetekkel, kormányzati intézményekkel és vállalatokkal. A közel 30 éves szervezet húsz országból több mint másfél millió fiatalt képvisel, együttműködik a vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos közös kutatásokban.

Gulyás Tibor, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára a közlemény szerint hangsúlyozta: komoly elismerés, hogy nemzetközi szinten is felfigyeltek egy fiatal innovátorokat támogató magyar programra. A kormány célja, hogy az egyéni kiválóság támogatásával is erősítse az egyetemek tudományos-alkotói teljesítményét, ösztönözze a kutatás-fejlesztés és az innováció új generációinak kinevelését. A Hungarian Startup University Program tavaly októberben 21 egyetem bevonásával és több mint 2100 hallgatóval indult. A kezdeményezés népszerűségét mutatja, hogy a második, idei tanévet már 27 egyetemmel és több mint 4000 hallgatóval kezdték meg.

Kölkedi Krisztián hozzátette: a hallgatói csapatok eddig közel 300 millió forint ösztöndíjat, 100 sikeres projektmunkával több mint 100 millió forint befektetést és a startup versenyeken több tucat dobogós helyezést érdemeltek ki. Az idei tanévben közel egymilliárd forint ösztöndíj vár a diákokra, amely közel 300 új projekt finanszírozását teszi lehetővé.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »