Nemzetközi együttműködéssel felszámoltak egy embercsempész csoportot Belgiumban

Nemzetközi együttműködéssel felszámoltak egy embercsempész csoportot Belgiumban

Nemzetközi együttműködéssel felszámoltak egy embercsempész bandát Belgiumban, a csoport főként szíriai állampolgároknak segített eljutni Európába – jelentették be a belga hatóságok kedden.

A tájékoztatás szerint tíz embert vettek őrizetbe az akció keretében, közülük nyolcat Belgiumban, egyet Franciaországban, egyet pedig Görögországban.

A bűnözők a gyanú szerint hamis papírokkal segítettek a bevándorlóknak Görögországon át eljutni különböző európai országokba – közölte a flamand rendőrség, amely tavaly indított nyomozást az ügyben.

Sajtóhírek szerint a gyanúsítottak egyikét feltételesen szabadlábra helyezték.

Az idei évben ez már az ötödik embercsempész csoport, amelyet felszámoltak a flamand hatóságok.

Négy embert őrizetbe vettek terrorizmus gyanúja miatt

Tucatnyi házkutatást tartottak terrorizmus gyanúja miatt kedden Belgiumban, amelyek során négy embert őrizetbe vettek a hatóságok – jelentette be a belga szövetségi ügyészség kedden.

A vádhatóság tájékoztatása szerint a rendőrség tizenöt embert vitt be kihallgatásra kedd reggel az ország északi részében, egyebek mellett a flandriai Antwerpen, Gent, Wetteren és Deinze városban.

Az őrizetbe vettek állítólag toborozni akartak az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek, illetve dzsihadista szervezeteknek nyújtottak anyagi támogatást.

Az európai rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) részvételével végrehajtott akciók során nem találtak sem fegyvereket, sem pedig robbanóanyagokat.

A szövetségi ügyészség azt közölte, hogy a bíróság hamarosan dönteni fog az érintettek előzetes letartóztatásáról.

A házkutatásoknak az eddigi információk nincs köze a márciusi brüsszeli terrortámadásokhoz, további részleteket azonban nem közölt az ügyészség.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz “súlyos” fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, “lehetséges és valószínű” terrortámadás. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »