Nemzetközi donorkonferencia Irak megsegítésére

Nemzetközi donorkonferenciát tartanak szerdán Washingtonban Irak megsegítésére. A rendezvény szervezője az Egyesült Államok, Kanada, Japán és Németország.

Huszonnégy ország, köztük az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció tagjainak képviselői gyűlnek össze Washingtonban, hogy ráirányítsák a figyelmet az iraki humanitárius helyzetre és az ottaniakat segítő pénzadományokról döntsenek. A szervezők reményei szerint mintegy kétmilliárd dollárnyi új felajánlást sikerül rögzíteni. Az adományok szervezését – közölte az amerikai külügyminisztérium – hat hete kezdték meg, és az összeg az Iszlám Állam nevű terrorszervezet uralma alól felszabadított iraki városok újjáépítését és lakosaik életkörülményeinek javítását szolgálja.

2014 óta – azóta, hogy az Iszlám Állam kiterjesztette befolyását – Irakban több mint hárommillió ember kényszerült elhagyni otthonát. Most viszont nem tudnak visszatérni, hiszen a felszabadított települések romokban állnak, víz-, és áramszolgáltatás nincs, hiányzik az élelem, az alapvető higiéne és az egészségügyi ellátás.

Az ENSZ adatai szerint Iraknak, humanitárius segítségként jelenleg összesen mintegy 4,5 milliárd dollárra lenne szüksége, s ez jóval nagyobb összeg, mint az a 778 millió dollár, amely a világszervezetnek pillanatnyilag rendelkezésére áll. Az ENSZ egyébként éppen a héten kért újabb 184 millió dollárt Moszul helyreállítására. Haider al-Abádi iraki kormányfő azt ígéri, hogy év végéig visszaszerzik a terroristáktól Moszult, az Iszlám Állam tényleges központját.

A donorkonferencián csütörtökön a Pentagon (az amerikai védelmi minisztérium) vezetője, Ashton Carter az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíció védelmi minisztereivel is tanácskozik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »