Nemzeti parkká nyilvánítja a kormány a Fogarasi-havasokat

Nemzeti parkká nyilvánítja a kormány a Fogarasi-havasokat

Nemzeti parkká nyilvánítják az ország legmagasabb hegységét, a Fogarasi-havasokat. A vonatkozó jogszabályt elfogadó kormány szerint a huszonhétféle élőhelyet magába foglaló terület „Európa Yellowstone-ja” lehet.

transfagarasan_b

Törvényt fogadott el a bukaresti kormány szerdán az ország legmagasabb hegysége, a Fogarasi-havasok nemzeti parkká nyilvánításáról. A jogszabály szerint létrehoznak egy tárcaközi bizottságot a környezetvédelmi  minisztérium irányítása alatt, amely a 2016–2020-as időszakban összegyűjti az új nemzeti park létrehozásához szükséges elemző, tervező és engedélyező dokumentumokat. A tevékenységbe önkéntes alapon bevonják az érdekelt környezetvédelmi civil szervezeteket, a leendő park területén tevékenykedő állami és helyi hatóságokat.

A kormány szerint a Fogarasi-havasok nemzeti park a romániai biodiverzitás leggazdagabb tartaléka lesz huszonhétféle élőhellyel, amely – a területén élő védett növények és állatok aránya tekintetében – „Európa Yellowstone-ja” lehet. Romániának 13 nemzeti parkja van összesen 317,5 ezer hektárnyi területen, ami az ország területének másfél százalékát teszi ki, míg Európában az ilyen környezetvédelmi területek összessége a földrész 2,8 százalékát teszik ki.

A Déli-Kárpátok vonulatához tartozó Fogarasi-havasokban található Románia legmagasabb csúcsa, a 2544 méteres Moldoveanu. A hegységen keresztül Nicolae Ceauşescu parancsára az 1970-es évek elején mindössze négy év alatt utat épített a katonaság, a hivatalos statisztika szerint az építkezés során negyven utász vesztette életét.

A 2042 méteres magasságba felkapaszkodó Transzfogarasi út a magashegyi időjárási viszonyok miatt csak a nyári és őszi hónapokban, július elejétől október végéig használható, de a roppant látványos aszfaltozott útnak és az erdélyi oldalon épült drótkötélpályának köszönhetően turisták ezrei látogatják a korábban csak bakancsos, hátizsákos hegymászók által elérhető területet, az alpesi táj viszont nyaranta túlzsúfolt panziók és vendéglők zsivajától hangos.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »