Nemzeti Kateketikai Kongresszust tartottak Balatonalmádiban

Nemzeti Kateketikai Kongresszust tartottak Balatonalmádiban

November 24. és 26. között tartották Balatonalmádiban a kétévente megrendezett kateketikai kongresszust „…az ajtóban állok” (Jel 3,20) mottóval.

az

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az Országos Hitoktatási Bizottság húsz évvel ezelőtt kezdte meg a Nemzeti Kateketikai Kongresszusok szervezését azzal a céllal, hogy az egyházmegyéket közösen érintő hitoktatási kérdésekről tárgyaljanak, cseréljenek tapasztalatot és közös álláspontot alakítsanak ki az aktuális témákban. 1996 óta kétévente rendezik meg a Nemzeti Kateketikai Kongresszust, melyet idén november 24. és 26. között tartottak Balatonalmádiban, ahová az egész országból és a határon túlról is érkeztek katekéták Udvardy György pécsi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Hitoktatási Bizottságának elnöke meghívására.

A konferencia szervezésénél az volt a cél, hogy lehetőség szerint minden egyházmegye küldjön képviselőket. A találkozókon testvéri kapcsolat alakul ki a résztvevők között, hiszen a közös ügy, az evangélium hirdetése, a katekézis szolgálata, a szülők, gyermekek szolgálata minden közösség szívügye. Mindaz, ami ezen a kongresszuson megfogalmazódik, az átkerülhet egyházmegyei képzések keretébe is. A kétévenként megrendezett kongresszus köztes idejében az egyházmegyék a saját programjaikat szervezik, konferenciákat, képzéseket – mondta el Udvardy György megyéspüspök.

A kongresszus témája idén a szülőkkel és a tantestülettel való kapcsolattartás volt. „Egy gyermekekkel foglalkozó katekéta számára elengedhetetlen, hogy nyitott legyen a misztériumra. A befogadás, a meghívás nemcsak a szülők és a gyermekek felé fontos, hanem saját magunknak is nyitottnak kell lennünk Isten felé” – hangsúlyozta a Veszprémi Főegyházmegye Hitoktatási Bizottságának elnöke, Felker Zsolt. Elmondta, ennek a három napnak a fontossága a házigazdák számára az, hogy biztosítsák az előadások helyszínét, így teremtve lehetőséget az elhangzottak elmélyítésére. Amikor a jelenlévők hazamennek, azzal a tudattal térjenek vissza saját életük mindennapi keretei közé, hogy segítséget, világosságot kaptak – fejtette ki. Nagyon fontos tehát annak megértése, hogy a hitoktatók hogyan találják meg a hangot az iskola tanáraival és a szülőkkel, hiszen elengedhetetlen hozzájárulásuk és támogatásuk a gyerekek lelki neveléséhez és fejlődéséhez.

A tanácskozáson résztevőket csoportokra osztották, így a műhelymunkákban megbeszélhették tapasztalataikat.

A kongresszust megtisztelte jelenlétével  Márfi Gyula veszprémi érsek is, aki a tanácskozás második napján szentmisét mutatott be az almádi templomban a jelenlévő atyákkal.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Veszprémi Érsekség facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »