Nemzeti hősök lettek a Győrt verő kézisek

Nemzeti hősök lettek a Győrt verő kézisek

Nemzeti hősként köszöntötték hétfőn délben a bukaresti Henri Coanda repülőtéren a női kézilabda Bajnokok Ligája-trófeát Budapesten elhódító CSM Bucuresti játékosait.

A döntőben a Győri Audi ETO-t legyőző csapatot Razvan Sava, Bukarest főpolgármestere fogadta a repülőtéren. A klubot 2007-ben a román főváros önkormányzata hozta létre. A vasárnap esti finálét közvetítő román Digi Sport televízió értékelése szerint a Budapesten elért BL-győzelem hasonlóan nagy eredmény a román sportnak, mint a Steaua Bucuresti labdarúgócsapata által éppen harminc évvel ezelőtt elért Bajnokcsapatok Európa Kupája-diadal (BEK). Bogdan Vasiliu, a CSM klubelnöke reményét fejezte ki, hogy nem kell újabb harminc évet várni egy román klub hasonló sikerére.

A bukaresti sportlapok kommentárjaikban hangsúlyozzák, hogy a CSM az esélyesebbnek tartott Győrrel szemben győzött, és a bukaresti együttes egyetlen díjat sem hagyott ott Budapesten. Isabelle Gulldén, a bukarestiek játékosa 108 góllal a BL gólkirálya lett, és Jelena Grubisicet, a CSM kapusát választották a budapesti torna legjobb játékosának. Gulldén a ProSport portálnak elmondta, hét hónappal ezelőtt kinevették volna azt, aki BL-győzelmet jósol a bukaresti csapatnak, de az együttes a budapesti tornán elhitte, hogy nyerhet, és ez vezette el a tényleges győzelemhez.

A román klub sikerét mind Klaus Iohannis államfő, mind pedig Dacian Ciolos miniszterelnök köszöntötte a Facebookon. A miniszterelnök a szervezettségnek és a csapatmunkának tulajdonította a győzelmet, amely értékelése szerint „lecke volt a hazafiságból”. Pontosította, hogy azért indokolt hazafiságról beszélni, mert a CSM a csapatban játszó idegenlégiósok ellenére „román projekt”.

A CSM játékosai – akik hosszabbítás után, hétméteresekkel nyerték meg 29-26-ra a döntőt – hétfőn délután egy ünnepi gálán mutatják be a szurkolóknak a Budapesten elnyert kupát.

A magyar és a román csapat edzőinek, játékosainak nyilatkozatait ezen cikkünk végén gyűjtöttük össze.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »