Nemzetbiztonsági dilemmák a feltöltőkártyák miatt

Nemzetbiztonsági dilemmák a feltöltőkártyák miatt

Miközben Klaus Johannis államfő egyeztetésre hívta a pártokat a nemzetbiztonságot érintő ügyekben, elődje, Traian Băsescu kétségét fejezte ki Dacian Cioloş miniszterelnök egyik kijelentésével kapcsolatosan, amelyben az arról beszélt: romániai mobil-feltöltőkártyákat használtak fel külföldi terrorcselekmények megszervezéséhez.

cartela_04_b

Klaus Johannis közölte: biztonságpolitikai szakértők bevonásával készül tárgyalásra hívni a parlamenti pártokat a nemzetbiztonságot érintő jogszabályok korszerűsítése érdekében.

Az államfő örömét fejezte ki, hogy a politikai osztály tagjai megoldást kívánnak találni a kérdésre. Emlékeztetett: a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tavalyi mérlegének ismertetésekor arról beszélt: többek között a feltöltőkártyák és a kibernetikai biztonság helyzetét is rendezni kell. „Rendkívül fontos, hogy korszerű, naprakész törvényeink legyenek, ehhez pedig politikai konszenzus szükséges, mivel másképp a törvények nem biztosítanák a szükséges stabilitást” – fogalmazott az államfő. Hozzátette: a polgárok nem csupán olyan törvényeket várnak, amelyek biztonságukat szavatolják, hanem olyanokat, amelyek a szabadságjogaikat is garantálják.

Eközben Traian Băsescu volt államfő úgy vélekedett, Dacian Cioloş miniszterelnök beleesett a titkosszolgálatok csapdájába, amikor arról beszélt, hogy európai uniós tagállamokban elkövetett merényletekhez romániai mobil-feltöltőkártyákat használtak, mivel a hírszerzés érdeke az, hogy a kormány törvényt vagy sürgősségi rendeletet dolgozzon ki a témában.

Băsescu szerint a vonatkozó jogszabályt csakis széles körű társadalmi egyeztetést követően szabad kidolgozni, és úgy vélte: a SRI szándékosan csempészte be a kormányfőnek szánt tájékoztatásba a feltöltőkártyákra vonatkozó részt, hogy a tapasztalatlanságát kihasználva rábírja: kezdeményezzen olyan jogszabályt, amely eltörölni azt a lehetőséget, hogy névtelenül lehessen feltöltőkártyát vásárolni.

Mint kifejtette, a miniszterelnök helyében ő rákérdezett volna, konkrétan mely merényleteknél használták a román SIM-kártyákat, és hogy tájékoztatták-e erről a külföldi partnerszervezeteket. Megjegyezte ugyanakkor: nem ellenzi a felöltőkártyák tulajdonosainak azonosíthatóságát, annak azonban elejét kell venni, hogy az ügyészek nyilvánosságra hozhassák a nyomozások során végzett lehallgatások tartalmát.

Mint arról beszámoltunk, a téma a miniszterelnök múlt vasárnapi televíziós nyilatkozata nyomán vált ismét aktuálissá. A kormányfő nem részletezte, milyen merényleteknél játszottak szerepet a romániai telefonszolgáltatók feltöltőkártyái, megjegyzésével azt szemléltette, hogy a titkosszolgálatok eszközeik, mozgásterük bővítését kérik a terrorcselekmények hatékonyabb megelőzése érdekében.

Mint ismeretes, a telefonos és internetes kommunikáció hatósági megfigyelését szabályozó törvények sorra elbuktak az alkotmánybíróságon. A kártyás díjcsomagok névtelenségét eltörlő törvényt 2014-ben találta alaptörvénybe ütközőnek a testület, az intim szféra, a családi és magánélet védelmét garantáló alkotmánycikkelyre hivatkozva, így Romániában továbbra sem kell megadnia személyi adatait annak, aki feltöltőkártyát vásárol.

„Ezt a témát ismét napirendre kell tűznünk, az átláthatóság elvét tiszteletben tartva közvitát kell rendeznünk róla, hogy eldönthessük, mire helyezzük a hangsúlyt, oly módon, hogy a titkosszolgálatok is korrekt módon végezhessék a dolgukat, anélkül, hogy túlzásba esnénk a polgárok jogainak védelme során” – mondta a miniszterelnök. Ennek nyomán a SRI csütörtökön közleményt adott ki, amelyben ugyancsak azt állította: terrorszervezetekhez tartozó személyek mobil feltöltőkártyákat használtak Romániában külföldi beszélgetések lefolytatására.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »