Nemsokára kétszer ennyi új lakásból válogathat

Nemsokára kétszer ennyi új lakásból válogathat

Drasztikusan megnőtt a kiadott építési engedélyek száma hazánkban, viszont a lakásoknak még csak tervszinten van nyoma a piacon. Új otthonból akkora a hiány az elmúlt évek pangása miatt, hogy jó pár évbe telik, mire a szektor utoléri magát.

Az idei első negyedévben kiadott új építési engedélyek, illetve bejelentések alapján már látható, hogy ebben az időszakban 39 százalékkal több – összesen 1715 – lakóépület kivitelezéséről döntöttek hazánkban, mint tavaly ugyanekkor. A KSH csütörtökön kiadott adataiból kiderül az is, hogy a 300 négyzetméter alatti ingatlanok építésére benyújtott bejelentések és a kiadott lakásépítési engedélyek száma – 5 ezres nagyságrendről beszélünk – együtt már duplája az előző évinek, a megyei jogú városokban pedig közel két és félszeres a növekedés. Ezzel párhuzamosan az épített lakások száma Budapesten 19, a községekben 41 százalékkal csökkent, miközben a megyei jogú városokban 37 százalékos volt a növekedés.

Van hova növekedni

Miközben az építési engedélyek száma csak most kezdett el jelentősen növekedni, kész új lakás pedig alig van a piacon, kínálatuk már most hatalmas. Az Ingatlan.com adatai szerint az első negyedévben 11,3 százalékkal nőtt ezek felhozatala, az új lakások iránt érdeklődők száma pedig 4 százalékkal emelkedett, szintén éves összevetésben. A kínálatban azonban egyelőre még leginkább épülőfélben lévő lakások vannak, amelyek többsége csak jövőre készül el. A tényleges bővülés várhatóan az év második felében kezdődik, nagyobb tömegben pedig csak jövőre lesznek beköltözhető új otthonok – jósolja Balogh László, az ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértője.

Mindenesetre bőven van tér a fejlődésre, hiszen tavaly kevesebb mint 8 ezer új ingatlant adtak át, ami egyrészt messze elmarad az egészséges piachoz szükséges 30-40 ezres darabszámtól, másrészt még 2014-hez képest is visszaesést jelentett. Ugyanakkor a múlt évben is látszott, hogy élénkülés kezdődhet ebben a piaci szegmensben, ugyanis a lakásépítési engedélyek száma 30 százalékkal, 12 ezer fölé nőtt.

Erősen szórnak az árak

Az Ingatlan.com első negyedéves piaci tendenciákat összefoglaló, még április elején közölt elemzéséből kiderül, hogy az új lakások átlagos négyzetméterára Budapesten 553 ezer forint volt, ami decemberhez képest 7 százalékos drágulást jelent. A tízezer főnél népesebb vidéki városokban az első negyedévben ugyanez a szám 6 százalékkal 329 ezer forintra emelkedett. Balogh László szerint az áremelkedés jelentős volt az első negyedévben, de az év második felében és jövőre lassulhat a drágulás üteme.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »