Németóvár: 1956-os megemlékezés ökumenikus istentisztelettel és koszorúzással határok nélkül

Németóvár: 1956-os megemlékezés ökumenikus istentisztelettel és koszorúzással határok nélkül

November első szombatján immár csaknem 20. alkalommal – a járványügyi korlátozások miatt 2020-ban megszakítva, 2021-ben szűkebb körben – a 2004-ben elkezdődött bécsi Europa Club kezdeményezésére indított ´56-os megemlékezésre került sor. Helyszínéül a Pozsonytól nagyjából 20 km-re fekvő, Hainburg melletti Németóvár szolgált. Szép számban vettek részt a megemlékezésen.

Az eseményre szombaton, Szent Imre herceg liturgikus emléknapján került sor. Zarándokok érkeztek többek között Bécsből, a felvidéki Pozsonyligetfaluból,
Pozsonypüspökiről, Bősről, Alistálról, Marcelházáról, hogy csak néhányat említsünk. Az anyaországból Mosonmagyaróvárról voltak egy autóbusznyian a Széchenyi Polgári Kör tagjai, Martinschich Balázs történész vezetésével. De érkeztek a további szigetközi településekről, Kimléről, Bezenyéről is.

Az ökumenikus istentisztelet elején Karvanszky Mónika bátorkeszi származású, csaknem másfél évtizede Bécsben, a református magyar közösség lelkészeként szolgáló tiszteletes asszony köszöntötte a megjelenteket.

Mint elhangzott, két oka van annak, hogy épp a németóvári dombon épült történelmi, román kori építésű Mária-templom ad otthont évről évre az ´56-os forradalom és szabadságharc áldozatairól való megemlékezésnek Ausztriában.

Hírdetés

Az istentiszteleten jelen volt még Édes Árpád, az Alistáli Református Egyházközség vezető lelkésze és Oros Csaba a Bősi Református Leányegyházközség részéről. Ezen gyülekezetek énekkarai az istentisztelet keretében emelték az ünnepség fényét.

Emlékező beszédet Farkas Ciprián, Sopron megyei jogú város polgármestere mondott. Az istentisztelet végén felcsendült az ismert ősi ír áldás dallama: „az Úr vezessen végig az úton“ kezdettel.

A kivonuláskor elöl az 1956-os zászlót vitték, majd a lelkészek, vendégek, hívek, zarándokok következtek. Átvonultak a temetőben az ´56-os áldozatok jelképes sírjához, ahol koszorúzásokra és főhajtásra került sor a Himnusz eléneklését követően.

A koszorúzás után minden jelenlévőt meghívtak a hainburgi Művelődési Központba, ahol kamarakoncertre került sor Lakatos Róbert és társai közreműködésével.

(Zilizi Kristóf/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »