Németországi külügyér: "Nincs igaza azoknak, akik Ankara előtti meghunyászkodással vádolnak minket" – hát persze hogy nincs

Működik a "menekült"áradat megfékezése érdekében az Európai Unió és Törökország között létrejött egyezmény, és a migránsok eddig nem kerestek más útvonalat a Görögországon keresztül vezető helyett – mondta Frank-Walter Steinmeier németországi külügyminiszter a La Repubblica című olasz napilap vasárnapi számában megjelent interjújában.

Steinmeier a több európai lap által is közölt interjúban azt állította, hogy a megállapodás kézzelfogható eredményeket hozott.

Az egyezmény előtti három hétben mintegy 27 ezer migráns érkezett Törökországból Görögországba. A megállapodást követő három hétben alig hatezer volt a számuk. "Sokkal erőteljesebb a csökkenés, mint vártuk" – tette hozzá.

"Napjainkig nincs olyan útvonal, amely helyettesítené a balkánit, se Albánián, se Olaszországon keresztül" nem indult meg újabb áradat – vélte a németországi diplomácia vezetője. A szociáldemokrata párt politikusa éppen ezért arra kérte Bécset, hogy ne zárja le a Brenner-hágót.

"Ennek hatásai Ausztriára nézve is drámaiak lennének" – húzta alá.

Steinmeier úgy véli, hogy az Ausztria által használt retorikát jelenleg leginkább a belpolitika és az elnökválasztási kampány alakítja. Az elnökválasztás első fordulóját a zsidó sajtó által szélsőjobboldali jelzővel illetett Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) vezető Norbert Hofer nyerte, a második forduló május 22-én esedékes.

"A határzárnak nincs semmi alapja"

"Egy esetleges határzárnak nincs semmi alapja, hiszen az Észak-Afrikából érkező menekültek száma nem emelkedett, sőt lassan csökken" – hangsúlyozta.

A külügyminiszter szerint a lélegzetvételnyi szünetet arra kellene használni, hogy további "európai szintű" megoldásokat találjanak a sáskajárásra.

Bécs a nagyobb migránsáradattól tartva szigorú határellenőrzésre készül a Brenner-hágónál. Az olasz belügyi tárca adatai szerint január óta 27 050 migráns érkezett Olaszországba, ami 3,35 százalékos emelkedés az előző év ugyanezen időszakához képest.

Steinmeier interjújában kiemelte: Európa az uniós-török megegyezést követően sem huny szemet a török fél részéről elkövetett jogsértések fölött.

"Nincs igaza azoknak, akik hallgatással, vagy az Ankara előtti meghunyászkodással vádolnak minket" – tiltakozott.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »