Németországban is erősödik a feszültség törökök és kurdok között

Németországban is erősödik a feszültség törökök és kurdok között

Németországban is erősödik a feszültség törökök és kurdok között, amióta a török hadsereg hadműveletet indított Szíria Törökországgal határos, kurdok lakta térségében, az offenzíva mellett és ellen szerdán is tüntettek.

A Frankfurtban tartott demonstrációk erőszak nélkül értek véget, de az utóbbi napokban összetűzések is voltak az Olajág elnevezésű műveletet üdvözlő törökök és a beavatkozást elutasító kurdok között. Hétfőn a hannoveri repülőtéren tömegverekedésbe torkollt egy demonstráció, az egymást ütlegelő törököket és kurdokat rendőrök választották szét, két ember megsebesült.

Szerdára virradó éjjel az észak-rajna-vesztfáliai Mindenben és Kölnben megrongáltak egy-egy mecsetet, amelyek a török vallásügyi hivatallal (Diyanet) szoros kapcsolatban álló németországi Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniójának (Ditib) hálózatához tartozik. A támadások háttérében az állhat, hogy kurd szervezetek és a Spiegel Online hírportál értesülése szerint a nagyjából 900 németországi közösséget összefogó Ditib utasítást adott arra, hogy valamennyi mecsetben imádkozzanak a művelet sikeréért. A Ditib ezzel szemben azt állítja, hogy minden mecsetben önállóan döntenek az imákról.

Hírdetés

Németországban él a legtöbb határon túli török, a közösség nagyjából 3 milliós fős, így a legnagyobb nemzeti kisebbség a 82 milliós országban. A második helyen a kurdok állnak, nagyjából 1-1,2 millióan élnek Németországban.

Törökország a hét végén indított Olajág hadművelettel új frontot nyitott a 2011-ben kezdődött szíriai polgárháborúban. Ankara célja, hogy a kurdok visszaszorításával úgynevezett biztonságos zónát alakítson ki a határvidéken mintegy 30 kilométeres mélységben.

MTI

Nyitókép: CNBC.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »