Németországban erőszakba torkollt egy Pegida-tüntetés

Németországban erőszakba torkollt egy Pegida-tüntetés

Erőszakba torkollt a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű németországi mozgalom Türingia tartományi szervezetének (Thügida) Jénában tartott szerda esti tüntetése.

 

 

 

A Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság csütörtök reggeli beszámolója szerint a Thügida felvonulásán nagyjából kétszázan vettek részt, ellenük viszont legkevesebb háromezren tüntettek.
 

 

Az eseményt biztosító rendőröket mindkét oldalról támadták, és az ellentüntetők palackokkal és kövekkel dobálták meg a Thügida-híveket. Az összecsapásokban 15 rendőr megsérült, és megrongálódott több gépjármű, köztük legkevesebb három rendőrautó. Az ellentüntetők megpróbáltak áttörni a kordonokon, a rendőrök a többi között paprikaspray bevetésével hárították el a kísérletet.
 

 

Az MDR beszámolója szerint a Thügida-tüntetés szervezői ragaszkodtak ahhoz, hogy április 20-án, Adolf Hitler náci vezér születésnapján tarthassák meg fáklyás felvonulásukat. A jénai városvezetés több alternatív lehetőséget felkínált, de a szervezők hajthatatlanok voltak, és pert helyeztek kilátásba arra az esetre, ha nem kapnak demonstrációs engedélyt április 20-ra. “Meg akarták mutatni, hogy Hitler születésnapján is lehet masírozni” – mondta Martin Pfeiffer, a helyi önkormányzat vezető jogtanácsosa.

 

 

A Pegida szélsőjobboldali szervezetként van definiálva Németországban, nálunk leginkább a kölni szilveszter óta hallani tevékenységükről, tüntetéseikről. Ismert Angela Merkel német kancellár migránspolitikájával szembeni határozott fellépésük.

 

 

A Pegida mozgalom tavaly majdnem feloszlott, miután akkori vezetője, Lutz Bachmann lemondott tisztségéről, mert olyan fotók láttak napvilágot, amelyen ő Adolf Hitlernek öltözött. A szervezet azonban a migránskrízis fokozódásával tovább tudott erősödni.

 

 

MTI, Körkép.sk

Nyitókép: web.de

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »