Németország többet költött kevesebb menedékkérőre

Németország 2016-ban a háromnegyedével többet költött menedékkérőkre, mint egy évvel korábban – adta hírül a német Bild Zeitung a Német Statisztikai Hivatal jelentése alapján. 

Menedékkérők támogatására 73 százalékkal költöttek többet tavaly a 2015-ös adathoz képest. Közben tavaly a támogatásra jogosultak száma mintegy negyedmillióval csökkent a tavalyelőtti adathoz viszonyítva, pontosan 974.551-ről 728.239-re.

A számlát a szövetségi költségvetés, a tartományok, valamint a települések közösen állják. Ez összességében 2016-ban 9 milliárd eurónál többre rúgott, míg 2015-ben még csak 5,2 milliárd eurót tett ki.

Statisztikai elemzők a költségek növekedését elsősorban a menedékszállások bérleti díjainak az emelkedésével magyarázzák. Mivel kevesebb lett a menedékkérő, a szállások egyre kevésbé kihasználtak, így egyre drágábbak. Ehhez járul még hozzá, hogy a 2015-ös túltelítettség miatt keletkezett kiadásokat sokan a következő évre könyvelték el.

A jelentés szerint 2016-ban átlagosan valamennyivel több, mint ezer eurót fordítottak egy menedékkérőre, amely a rezsidíjak mellett az étkeztetésüket, a ruházkodásukat, és a tisztálkodásukat fedezte, valamint a havi 135 eurós fejenkénti zsebpénzt is tartalmazta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »