Németország sajnálja, hogy Ausztria kilép az ENSZ globális migrációs csomagjából

Németország sajnálja, hogy Ausztria kilép az ENSZ globális migrációs csomagjából

Szerdán Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón Rainer Breul, a külügyminisztérium szóvivője kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a megállapodás “szükséges és fontos ahhoz, hogy rendezett mederbe tereljük a migrációt”, ezért sajnálatos, hogy nem kívánják aláírni “különböző országok”, amelyek között Németországgal “szoros partneri” kapcsolatban lévő államok is vannak. Ugyanakkor a német kormány továbbra is a megállapodás elfogadására és végrehajtására biztatja a nemzetközi közösség tagjait – tájékoztatott a Távirati Iroda.

Steffen Seibert kormányszóvivő hozzátette: nem szabad megfeledkezni arról, hogy a tervezett megállapodás nem nemzetközi jogi szerződés, nem teremt jogi kötelezettségeket az aláíró országok számára, és “kimondottan nem érinti a nemzeti szuverenitást”.

A megállapodás a német kormány szerint mégis hasznos, mert az összes csatlakozó ország elé azt a célt helyezi, hogy együtt találjanak megoldásokat a migrációra, amely közös ügy, “globális jelenség”.

Hírdetés

Azért is hasznos, mert konkrét célokat is megjelöl, a biztonságos, rendezett, legális migrációról szól, “és nem az illegális migrációról, sőt, vezérlő elve kifejezetten az illegális migráció visszaszorítása, ami megegyezik a német szövetségi kormány évek óta követett politikájával” – fejtette ki Steffen Seibert.

Szerda délelőtt közölte az osztrák kormány, hogy Ausztria kilép az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából.

“Ausztria nem csatlakozik az ENSZ migrációs egyezményéhez” – jelentette be közleményben Sebastian Kurz osztrák kancellár. “A szerződés több pontját élesen bíráljuk, nevezetesen azt, hogy összemossa a védelmet kérőket a megélhetési bevándorlókkal” – tette hozzá a kancellár, akinek az álláspontja szerint a Földközi-tengerből kimentett bevándorlókat nem kellene egyenesen Európába szállítani.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »