"Németország például szerintem Oroszország túsza" – Keményen indította a NATO-csúcsot Trump

"Németország például szerintem Oroszország túsza" – Keményen indította a NATO-csúcsot Trump

“Nekem köszönhetően a NATO tavaly 40 milliárddal növelte a költségvetését, gondolom, a főtitkár úr szeret engem”

– ezzel a Jens Stoltenberg, NATO-főtitkárnak szánt kijelentéssel nyitott az amerikai elnök a brüsszeli NATO-csúcson, ám ez még csupán a kezdet volt.

Trump továbbra is elégedetlen az európai szövetségesek fizetési hajlandóságával: a NATO-tagállamok évekkel ezelőtt rábólintottak arra, hogy 2024-ig a GDP 2 százalékára emelik katonai kiadásaikat, ám sokaknak nem nagyon akaródzik tartani a célszámot.

“Németország például szerintem Oroszország túsza. Energiaforrásait túlnyomórészt onnan szerzi be. Nekünk tehát meg kell védenünk Németországot, amíg ők az energiát Oroszországtól szerzik be. Ezt nem tudja nekem megmagyarázni”

– így üzent Angela Merkelnek az amerikai elnök, utalva az Északi Áramlat 2. elnevezésű, elsősorban Németországba szállító orosz gázvezetékre. A német kancellár nem maradt adós a válasszal:

“Hadd reagáljak a legfrissebb eseményekre: én személyesen átéltem, milyen volt Németország egy része az orosz befolyás alatt. És ma Németország szabad, szövetségi köztársaság. Ezért aztán a németek a saját politikájukat csinálják, független döntéseket hoznak.”

Merkel külön hangsúlyozta, hogy a NATO-nak újra Oroszországra kell összpontosítania.

Trump azonban úgy vélte, ha a tehetős Németország tényleg veszélyesnek látja az oroszokat,

akkor költsön többet a hadseregére, és ne Amerikától várja a védelmet.

“Azt látjuk, hogy tavaly eddig nem látott mértékben növelték a tagállamok a hozzájárulásaikat Európában és Kanadában. Minden tagállam elkezdte a büdzsé növelését”

– reagált Stoltenberg Trump vádjaira.

A NATO egyes vezetői ijesztőnek tartják, hogy az amerikai elnök egy kalap alá veszi a gazdasági ügyeket katonai kérdésekkel.

Donald Trump egyébként néhány nappal a NATO-csúcs után egyeztet majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az amerikai elnök arra számít, hogy vele könnyebben dűlőre jut, mint saját európai szövetségeseivel, ami szintén elég érdekes diplomácia fordulatokat eredményezhet.

Bréking: Orbánnak sikerült nagyjából emberien felöltöznie a brüsszeli NATO-csúcsra

Az ülés megnyitását megelőzően légibemutatót tartottak egy-egy helikopter részvételével a szövetség minden tagállamából, melyek átrepültek a NATO-székház felett. A Magyar Honvédség egy Mi-17 típusú szállítógéppel vett részt a bemutatón (a honvédségi géppark állapotát ismerve, csoda, hogy ennyivel hozzá tudtunk járulni a mutatványhoz… – a szerk.).


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »