Németország és Franciaország már az időseket is AstraZeneca vakcinával oltatná be

Németország és Franciaország már az időseket is AstraZeneca vakcinával oltatná be

Franciaországban, Németországban de még az Egyesült Királyságban is kevésbé preferálják az Astra oltóanyagát, az emberek, ha választhatnak inkább az új, mRNS technológiára alapuló Moderna és Pfizer oltóanyag mellett döntenek.

A Financial Times szerint péntekig Franciaországban a rendelkezésre álló AstraZeneca-vakcina 1,1 millió adagjának mindössze 16 százalékát használták el. Ez még mindig annak az a szállítmány, ami a hónap elején érkezett. Németországnak 1,45 millió adag Astra áll a rendelkezésére, alig több mint egy ötödét használta el, Spanyolországban a 808 ezer adag egyharmada, Olaszországban az 1 milliós keret egy ötöde fogyott el. Svédországban két tartományban is felfüggesztették az AstraZenecával való oltást, miután kórházi alkalmazottak enyhe mellékhatásokról számoltak be.

Közben az európia oltási stratégiai továbbra is nehézkesen és más országoktól jócskán lemaradva valósul meg. Az EU-ban átlagban 6,82 beoltott személy jut 100 lakosra, míg az Egyesült Királyságban ez a szám 28,6, az Egyesült Államokban pedig 20,4. Izraelben egyenesen 91. 

Franciaországban az Astra oltóanyagát csak az 50-64 év közötti, krónikus betegséggel küzdőknek ajánlják, Spanyolországban Szlovákiához hasonlóan az 56 év alattiaknak adják csak be. Németországban és Olaszországban a 65 év alattiaknak kínálják csak fel a brit-svéd készítményt. Egyelőre.

Hírdetés

A hatalmas készletek és a baljóslatú harmadik hullám közepén a franciák és németek is változtatni akarnak a szabályokon. Az Európai Gyógyszerügynökség egyébként minden korosztálynak ajánlja az Astrát.

A valamivel erőteljesebben mutatkozó kellemetlen esetleges mellékhatások azonban csak az egyik oka a mellőzésnek. Korábban elég ellentmondásos információk láttak napvilágot a vakcina hatékonyságát illetően. Egyes tesztek 60 százalékos hatékonyságot mutattak ki a Pfizer 95 százalékával szemben. Igaz, ez az EMA mérése, a brit Gyógyszerfelügyelet megállapítása szerint az Astra 70 százalékos hatékonyságú.

Más kérdés viszont, hogy a gyártása és a terjesztése, logisztikája jóval egyszerűbb: nem igényel mélyhűtést, ezért könnyebb megszervezni a vakcinálást.

Korábban Emmanuel Macron is nyíltan kritizálta az Astra vakcináját gyenge hatékonysága miatt, a minap azonban kijelentette, hogy hajlandó lenne ezzel beoltatni magát. A helyzet ugyanis gyökeresen megváltozott, és egyelőre semmi jele annak, hogy a Moderna és a Pfizer vakcinái napokon vagy egy-két héten belül tízmilliószámra érkeznek az EU-ba.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »