Németország ébredezik: A „Merkel-szárny” távozását követeli a CDU/CSU pártszövetségből a bajor vezető politikus

Hans-Peter Friedrich volt belügyminiszter, a CDU/CSU parlamenti (Bundestag-) frakciójának egyik helyettes vezetője az Angela Merkel kancellár által képviselt menekültpolitika körül a pártszövetségben zajló vitával kapcsolatban Twitter oldalán közölte: “A CDU és a CSU nem hagyja megosztani magát. A CDU Merkel-szárnya távozhat a vörös-zöld csapatba.”

Magyar Menedék - Badiny

Hans-Peter Friedrich ezzel utalt arra, hogy a kancellár irányvonala közel áll a koalíciós társ szociáldemokrata párt (SPD) és a Bundestag egyik ellenzéki pártja, a Zöldek menekültpolitikai irányvonalához, és utalt Katarina Barley SPD-főtitkár egy pénteki nyilatkozatára, miszerint Angela Merkel “egyedül van pártjában”, a menekültválság európai megoldását célzó törekvéseit tekintve pedig “velünk van”.

“Ebből az következik, hogy Angela Merkel inkább az SPD-csapatban van”, mintsem a jobboldali pártszövetségben – mondta Katarina Barley a Die Welt című lapnak.

Ugyancsak pénteken a CSU egy másik vezető politika, Alexander Dobrindt, a szövetségi kormány közlekedési minisztere egy lapinterjúban arról beszélt, hogy a menekültválság kezelése körüli nézeteltérések miatt válságba jutott a pártszövetség. “Súlyos helyzet állt be a CSU és a CDU viszonyában” – mondta a politikus a Passauer Neue Presse című lapban közölt interjúban.

A CSU hónapok óta nemzeti szintű intézkedéseket, szigorú határellenőrzést és a befogadható menedékkérők számának korlátozását, egy felső határ bevezetését sürgeti a menekülthullám csillapítására, Angela Merkel viszont az európai uniós tagállamok összefogásában és a Törökországgal folytatandó együttműködésben látja a kiutat a válságból, és nem tartja célravezetőnek az egyoldalú tagállami intézkedéseket.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »