Németh Miklós hetvenéves

Ma töltötte be 70. életévét Németh Miklós közgazdász és politikus, a rendszerváltás előtti utolsó magyar kormány miniszterelnöke, az 1989. október 23-án kikiáltott Magyar Köztársaság első kormányfője. Az alkalomból a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap is közölt egy cikket.

A volt miniszterelnök 1948. január 24-én született, a Zemplén megyei Monokon. Diplomáját a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemen szerezte, később ösztöndíjjal tanult a Harvard Egyetemen.

1976-ban lépett be a Magyar Szocialista Munkáspártba. Kádár János leváltása után, 1988-ban bekerült a Politikai Bizottságba, melynek 1989. október 7-éig, az MSZMP átalakulásáig tagja volt.

1988. november 24-én alakított kormányt, mely 1990. május 23-áig volt hivatalban. A Németh-kormány idején fogadta el az Országgyűlés a rendszerváltáshoz elengedhetetlenül szükséges törvényeket, melyek biztosították a békés és lehetőség szerint zökkenőmentes átmenetet.

Az 1990-es választásokon függetlenként indult, 1991-ig független képviselőként politizált tovább az Országgyűlésben.

Hírdetés

1991-ben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egyik alelnöki székét kínálták fel neki. Az állást elfogadta, aminek érdekében lemondott mandátumáról és távozott a magyar politikai közéletből. Tisztségét 2000. május 2-áig töltötte be.

1993-ban a Heriot-Watt University (Edinburgh), 1999-ben pedig a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem díszdoktora lett. 2001-ben Johannes Rau államfő a Német Szövetségi Köztársaság nagykeresztje kitüntetést adományozta neki az NDK-menekültek előtt 1989-ben történt határnyitásban játszott szerepe elismeréséül.

2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje kitüntetést vehette át.

2013 májusában Nahum Goldmann-éremmel tüntették ki (Nahum Goldmann a Zsidó Világkongresszus alapítója és 1949–1977 között elnöke volt). Az elismerés átvételekor azt mondta, hogy az elmúlt években Magyarország megtapasztalta, hogy az antiszemitizmus, a rasszizmus jelen van az országban. Remélhetőleg a politikusok megtalálják a lehetőségét annak, hogy visszaszorítsák ezeket a jelenségeket, mert ha kudarcot vallanak, „szomorú és bizonytalan jövő” elé nézhet az ország – közölte.

2014-ben a német Point Alpha díjjal tüntették ki.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »