Németh László-díjban részesült Holczhei Árpád, a Selye János Gimnázium tanára

Németh László-díjban részesült Holczhei Árpád, a Selye János Gimnázium tanára

Pedagógiai és közösségi munkásságának eredményei és a felvidéki magyar oktatás színvonalának növelése érdekében kifejtett több évtizedes tevékenysége alapján Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója javasolta a Németh László-díjra, az SZMPSZ felhívása alapján. A díjat az Emeberi Erőforrások Minisztériumának vezetője dr. Kásler Miklós személyesen adta át június 7-én a vigadó épületében.

Holczhei Árpád az egyetemi tanulmányai befejezése után a Selye János Gimnáziumban kezdte tanári pályáját, ahol 1982-től biológiát tanít. Számos tanítványa folytathatta egyetemi tanulmányait természettudományi, illetve orvosi felsőoktatási intézményben az ő igényes és következetes pedagógiai munkájának köszönhetően.

Az elmúlt 35 év alatt közel 100 eredményes tanulója volt a verseny kerületi fordulóiban, 29 alkalommal pedig országos döntősökként mérhették fel tudásukat diákjai. Három diákja lett tagja az országos válogatottnak, mely a Nemzetközi Biológiai Diákolimpián képviselte az országot: 2000-ben érettségiző diákja, Kerekes Árpád Brüsszelben, 2010-ben érettségiző diákja Szabó Orsolya Dél-Koreában és 2016-ban érettségizett diákja Gergely Lajos Vietnamban képviselte Szlovákiát a nemzetközi diákolimpián.

Diákjaival bekapcsolódott a magyarországi Kitaibel Pál biológiaversenybe csakúgy, mint 1995-től a biológia levelezőszemináriumba is. Pedagógiai alkotótevékenysége is jelentős, különösen a tankönyvírás terén. 1999–2000-ben szakkonverzációs tankönyvet írt a magyar tannyelvű középiskolák számára, illetve 2000–2006 között részt vett a Biológia 1–6. rész tankönyvsorozat fordításában. 2013-ban a Biológia a gimnáziumok 2. és a nyolcosztályos gimnáziumok 6. osztálya számára – tankönyv előkészítői munkájában vett részt.

A nyitrai kerületi biológiaolimpia szervezőbizottságának tagja az 1990-es évek elejétől, ebbéli feladatainak végzése során hatékonyan segíti – szakmai fordításaival, informatív tevékenységével – a magyar középiskolák diákjait.

Az elmúlt években kapott elismerései, kitüntetései:

1998: CZABÁN SAMU – elismerő oklevél a SZMPSZ (Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége) országos elnökségétől

Hírdetés

2002: „ČESTNÉ UZNANIE” a Nyitrai Kerületi Hivatal Iskolaügy Osztályának elismerő oklevele a tehetséggondozásban végzett munkájáért

2002: CZABÁN SAMU – elismerő oklevél a SZMPSZ elnökségétől

2002: Szülők díja – OKLEVÉL – 2000/2001-es tanév legjobb eredményéért

2002: Király Püspök Alapítvány  PRO PATRIA- díja  az országos eredményeket elért tanulók felkészítéséért,

2006: SZMPSZ  országos elnöksége XII. országos találkozója alkalmából adományozott OKLEVÉL 2006: A Szlovákiai Biológiaolimpiai Bizottság elnökének Köszönő Oklevele

2009: PRO PATRIA- díj  az országos eredményeket elért tanulók felkészítéséért

2010: a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének Díja –„Kiváló módszertani, nevelési, szakmai és tudományos eredményeiért”

2011: Szent Gorazd-díj – a szlovákiai iskolaügyi minisztérium kitüntetése kimagasló eredményeiért

(SJG/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »