Német szövetségi egyenlő(tlen)ségi alapítvány

Német szövetségi egyenlő(tlen)ségi alapítvány

Németországban a kormány egy szövetségi egyenlőségi alapítvány létrehozását tervezi abból a célból, hogy az elősegítse a kutatást és innovatív intézkedések kidolgozását a nemek közötti egyenlőség területén. Az eredeti terv szerint ennek a szervezetnek a vezetője mindig egy egy nő és egy férfi lett volna.

A tervezetet a Női Ügyvédek Szövetsége és Zöldek Nőpolitikai szóvivője, Ulle Schauws megtámadta. Állításuk szerint a német alkotmány csak strukturális hátrány esetében ad lehetőséget a kvóta alkalmazására, márpedig az hogy a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó területeteken több nő van, mint férfi, az szerintük nem strukturális hátrány, ezért szerintük nem lehet az egyik pozíciót fenntartani a férfiaknak. Ami aligha felel meg a valóságnak, hiszen ez az egyenlőtlenség alapvetően hozzájárul ahhoz, hogy a férfiak szempontjai nem jelennek meg kellőképpen a nemek közötti egyenlőséget célzó társadalompolitikai intézkedések területén.

Hírdetés

A vita eredménye végül az lett, hogy az eredeti javaslatot módosították és egy olyan döntés született, hogy a két vezető közül egynek mindig nőnek kell lennie, míg a másik bármilyen nemű lehet. Vagyis mindennek következményeként egy olyan területen lett női kvóta férfikvóta nélkül, ahol a nők alapvetően is felülreprezentáltak.

Miközben Európában vita zajlik arról, hogy elfogadható-e a nemek szerinti kvóta vagy sem, arról nem igazán esik szó, hogy amennyiben alkalmaznak nemi kvótákat, akkor azt a nők és férfiak strukturális hátrányainak megszüntetésére egyaránt alkalmazzák-e, vagy a férfiakéra nem. A kvóta vajon a nemek egyenlő reprezentációjának elősegítésére szolgál, vagy a férfiak kiszorítására? A férfiak jövőbeli egyenlősége szempontjából ezek kiemelten fontos kérdések, hiszen egyértelműen látszanak olyan tendenciák – amint ez a példa is mutatja -, hogy a kvótákat sok esetben nem a nemek közötti egyensúly megteremtésére használják.

Forrás: Der Spiegel


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »