Német neonácikra csaptak le

Vádat emelt a bajorországi Bamberg ügyészsége szerdán négy ember – három férfi és egy nő ellen –, akiket azzal vádolnak, hogy a Németországban betiltott Fehér Farkasok Terrorcsoport (Weisse Wölfe Terrorcrew, WWT) nevű neonáci csoport egy helyi alszervezetét akarták létrehozni.

A 22 és 37 év közötti vádlottakat bűnszervezetben való részvétellel gyanúsítják – mondta Christopher Rosenbusch ügyészségi szóvivő. Kilenc másik gyanúsított ellen még nyomoznak – fűzte hozzá.

Fegyverek és propagandaanyag

Tavaly októberben a WWT alszervezeténél tartott rendőrségi razziák során tizenkét lakást kutattak át Németország Felső- és Közép-Frankföld nevű régiójában. A hatóságok akkor ládaszámra foglaltak le Kelet-Európából származó robbanószereket, fegyvereket, valamint szélsőjobboldali propagandaanyagokat. A nyomozási eredmények szerint a gyanúsítottak robbanószerkezeteket akartak dobni bambergi menekültszállásokra.

Az ügyészség a WWT helyi szervezetének feltételezett tagjait erőszakosnak és veszélyesnek minősítette, s úgy fogalmaztak, hogy a csoportosulást „szélsőjobboldali eszmeiség, a baloldali csoportok, külföldiek és menedékkérők elleni küzdelem szellemisége hatja át”.

A szervezetet egy tavaly Bambergben végrehajtott támadással is vádolják, amelynek célpontja egy baloldali szervezet találkozója volt.

A három férfi jelenleg vizsgálati fogságban van, míg a nő elleni letartóztatási parancsot feltételesen felfüggesztették.

Támadás és tiltás

A WWT-t idén márciusban tiltották be több szélsőjobboldali csoporttal együtt, miután a korábbi hónapokban Németország-szerte megszaporodtak a menekültszállások és menedékkérők elleni támadások.

A WWT-t a Weisse Wölfe nevű jobboldali rockbanda rajongói alapították 2008-ban. A betiltás a csoport esetleges utódszervezeteire is vonatkozik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »