Nemet mondtak az iskolavásárlásra Nagyborosnyón

Nemet mondtak az iskolavásárlásra Nagyborosnyón

Nem vásárolja meg a nagyborosnyói önkormányzat a Bartha Károly Általános Iskola azon szárnyát, amely a református egyház tulajdonában van. Az ügyben Szőcs Levente polgármester nyújtott be tanácshatározat-tervezetet, javasolva, hogy a községháza szerezzen tulajdonjogot az épületrész felett. A tanácstagok két igen, hét nem szavazat és két tartózkodás mellett elutasították a tervezetet. Az épületvásárlás lehetősége megosztotta az önkormányzati képviselőket, már a gazdasági bizottság ülésén feszült vita alakult ki.

Hanzel Attila elmondta, ismerete szerint az önkormányzat egyszer már megkapta az épületrészt, de az egyház perre vitte a dolgot, és bíróságon elérte, hogy érvénytelenítsék az adásvételi szerződést. Azért vesztett a községháza, mert nem volt képviselete a per során – jegyezte meg. Kanyó Antal felvetette, a megye kormánymegbízottja szerint még mindig van lehetőség arra, hogy megtámadják a végleges bírósági döntést.

Kertész Barna pontosított: nem a tulajdonjog szempontjából nyert az egyház, hanem a ki nem fizetett bérleti díjak okán, az összeget ki kellett fizetnie a tanácsnak. Nagy Csongor önkormányzati képviselő, az iskola igazgatója is kifejtette véleményét: érvényteleníteni kell a visszaszolgáltatási döntést, amellyel az egyház tulajdonjogot kapott az épületrész felett.

Amíg nem tulajdonosa az épületrésznek, a községháza nem fektethet be a romlott állapotú ingatlanba, pályázni sem tud vissza nem térítendő támogatásra. Lehetőségek pedig vannak, a tanintézmény épp most nyert meg egy 90 ezer euró értékű pályázatot, a pénzt az iskola tanácsi tulajdonban lévő részének teljes körű felújítására használhatják.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »