Német lap: Oroszországnak több középhatótávú nukleáris rakétája van, mint eddig gondolták

Német lap: Oroszországnak több középhatótávú nukleáris rakétája van, mint eddig gondolták

Német lapértesülések szerint Oroszországnak jóval több középhatótávú SSC-8-as rakétája van, mint azt eddig gondolták.

Épp az ilyen középhatótávú rakéták miatt lépett ki az USA az INF szerződésből. Washington szerint ugyanis Oroszország megszegte a közép-hatótávolságú nukleáris rakétákat betiltó INF-szerződést, így azt nincs értelme tovább életben tartani.

Az oroszok tagadják hogy így lenne, de hozzá teszik, hogy először az USA rúgta fel a megállapodást a romániai és lengyel rakétaelhárító rendszerek telepítésével.

Hírdetés

A német Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung szerint az orosz SSC-8-asok nukleáris és hagyományos robbanófejjel is felszerelhetők, ettől függően 2350 vagy 2000 kilométeres a hatótávolságuk, és egy „nyugati NATO-tagállam hírszerzési forrása” szerint összesen 64 ilyen bombával rendelkezik Moszkva. Ilyen hatótávok mellett a fegyverek fenyegetést jelenthetnek Közép-Európára, beleértve Németországot, Észak-Európát, és ha egészen a nyugati orosz határig szállítják őket, Portugálián kívül egész Európa veszélybe kerülhet.

Az INF-szerződést 1987-ben írták alá. Szakértők szerint a politikai hatásoktól eltekintve az INF jelentősége nem volt túl nagy: Oroszországnak számtalan nagy hatótávolságú rakétája van, amelyek ugyanúgy veszélyt jelenthetnek Európa egészére, ráadásul nem kell őket a nyugati határra szállítani, hogy elérjék Európa országait.

A dolog hátterében inkább arról van szó, hogy Oroszország új hordozórakétákat fejleszt. Az INF-szerződés azonban tiltja a 500-5500 kilométeres hatótávú rakéták fejlesztését,tesztelését és birtoklását. Az új orosz rakéták Washington szerint megsértik a szerződést, Moszkva azonban állítja, azok maximális hatótávja nem több 480 kilométernél.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »