Német külügyminiszter: Európának sokáig szüksége lesz még a NATO-ra

Európának sokáig szüksége lesz még a NATO-ra, és a szövetséget akkor is meg kell majd őrizni, amikor a kontinens már képes lesz önállóan megvédeni magát – hangsúlyozta Heiko Maas német külügyminiszter egy vasárnap megjelent írásában.

A szociáldemokrata (SPD) politikus a Der Spiegel című hírmagazin portálján közölt írásában azzal kapcsolatban, hogy Emmanuel Macron francia államfő a napokban az „agyhalott” kifejezéssel jellemezte a NATO állapotát, kifejtette: a francia elnöknek igaza van abban, hogy „erős és szuverén” Európát kell építeni, amely az eddiginél sokkal többet tesz a saját biztonságáért.

Németország és Európa nem tudja megvédeni magát az Egyesült Államok nélkül. Ezt mutatja a közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról kötött orosz-amerikai INF-egyezmény Oroszország általi megsértésének ügye is – írta a német diplomácia vezetője, aláhúzva: felelőtlenség lenne olyan kül- és biztonságpolitikát kidolgozni, amely nem támaszkodik Washingtonra, és veszélyes lenne, ha Európa és az Egyesült Államok biztonsága szétválna egymástól.

Hírdetés

Európának sok-sok évig szüksége lesz még a NATO-ra, amely a tehermegosztás, a nemzetközi együttműködés és a multilateralizmus – a nemzetközi ügyek érdekegyeztetésen és többoldalú megállapodásokon alapuló formálásának – intézménye, és akkor is ki kellene tartania majd a szövetség mellett, amikor már önállóan is garantálni tudja a biztonságát.

Hozzátette, hogy a biztonságáért tenni kész új, erős Európa nem lehet a NATO-t felváltó modell, hanem a transzatlanti kapcsolatok újraélesztésének motorjaként kell működnie, és nem lehet csupán francia–német projekt, hanem közös alkotás, amely valamennyi ország, például a balti államok és Lengyelország biztonsági érdekeit is érvényre juttatja.

Emmanuel Macron vasárnap este Berlinbe látogat, Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök meghívására díszvacsorán vesz részt a német fővárost évtizedekig kettéosztó fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából, mely eseményre Angela Merkel kancellár is hivatalos.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »