Német közművezér: az orosz gázszállítás leállt és nincsen elegendő kapacitásunk a szükséges LNG-mennyiség tárolásához!

Német közművezér: az orosz gázszállítás leállt és nincsen elegendő kapacitásunk a szükséges LNG-mennyiség tárolásához!

Újságírói kérdésre válaszolva a vezérigazgató arra is kitért, hogy pénteken tárgyalni fognak a német kormánnyal, mert gyors döntésre lesz szükség a helyzet kezeléséhez. Hangsúlyozta, hogy bár nem híve a piac szabályozásának, azonban akár az energiahordozókra kivetett ársapkákról lesz szó, akár másfajta megoldásról, választ kell adniuk a kialakult problémákra.

Maubach arra is kitért, hogy több mint ötvenéves üzleti együttműködés köti őket az orosz Gazpromhoz, amit megbízható partnerként tartottak számon. Azonban az oroszországi gáz fegyverként használása az európai politika befolyásolására megrontotta a viszonyt, amelyet valószínűleg nem lesznek képesek helyreállítani a következő években.  

Az alternatív gázforrások felkutatása ellenére azonban az EU szankciós politikája súlyos csapást mért az Uniperre, mivel az orosz Gazpromtól érkező energiahordozó helyett a spotpiacról volt kénytelen vásárolni gázt, hogy teljesíteni tudja a szerződéses kötelezettségeit. Annak érdekében, hogy a német vállalat talpon maradjon, a szövetségi kormány előbb egy 20 milliárd euró (8077 milliárd forint) értékű támogatási csomagot biztosított az Unipernek, ebben a hónapban pedig további 7 milliárd euró (kb. 2827 milliárd forint) támogatást nyújtott neki.

Hírdetés

Az Uniper több mint 12 milliárd eurós (kb. 4846 milliárd forint) deficitet jelentett az első fél évben, ami a legnagyobb veszteségek közé tartozik a német vállalatok történetében.

A múlt hónapban a cég további 4 milliárd eurót kért a német állami hitelező KfW banktól, miután már a meglévő 9 milliárd eurós hitelkeretét is teljesen kimerítette.  

A német vállalat részvényei kedd reggel is tovább zuhantak mintegy 3,5 százalékkal, összességében pedig 88 százalkot veszítettek az értékükből.

Híradó.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »