Német-francia-ukrán-orosz csúcsot tartanak Berlinben

Angela Merkel német kancellár szerdára Berlinbe meghívta Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfőt, hogy áttekintsék az ukrán válság politikai rendezésére vonatkozó, úgynevezett minszki megállapodások végrehajtását és a további lépéseket – tudatta kedden a berlini kancellária.

A minszki megállapodásokat 2015 februárjában kötötte meg a négy ország, az úgynevezett normandiai négyek. Vezetőik azóta szórványosan találkoztak, és vizsgálták felül a megállapodás végrehajtását, legutóbb több mint egy évvel ezelőtt, tavaly október 2-án.

A berlini meghívást számos telefonbeszélgetés előzte meg a múlt héten a felek között, és annak tényét megerősítette kedden a francia és az orosz elnöki hivatal is.

Steffen Seibert, Merkel kancellár szóvivője hétfőn – még anélkül, hogy a tanácskozást bejelentették volna – azt mondta: ha lesz is találkozó, Berlin nem lát sok esélyt arra, hogy áttörés jellegű fejlemény történjen. “Senki ne várja azt, hogy minden probléma megoldódik. A tűzszünettől kezdve – amely nem igazán az – a megrekedt politikai folyamatig sok minden egyáltalán nem kielégítő. De ebben az ügyben csak Minszk van nekünk, az egyetlen dolog, amelyre hivatkozni lehet, és amely kijelöli a békés, politikai megoldás útját” – mondta.

Az ukrán válság 2014 tavaszi kezdete óta ez az első alkalom, hogy Vlagyimir Putyin hivatalosan Berlinbe látogat.

Rovatok: KülföldTelepülés: NémetországCímkék: ukrán válság, Angela Merkel, Petro Porosenko, François Hollande, Vlagyimir Putyin, diplomácia, külföld, Németország, politikaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »