Német fegyverstop Szaúd-Arábiának

Német fegyverstop Szaúd-Arábiának

Németország egyelőre leállítja a Szaúd-Arábiának szánt fegyvereladásokat Dzsamál Hasogdzsi újságíró halálával kapcsolatos helyzetben.

Angela Merkel német kancellár a lehető leghatározottabb formában elítélte az isztambuli szaúdi főkonzulátuson történt gyilkosságot.

Ami a hadiipari termékek exportját illeti, az nem folytatódhat a jelenlegi körülmények között

– mondta a kancellár, aki hozzátette: ebben egyet ért mindazokkal, akik az Perzsa- (Arab) öböl menti országokba irányuló, egyébként is korlátozott fegyvereladások leállítását követelik.

Hírdetés

Merkel azt is mondta, hogy a szaúdi vezetésnek sürgősen tisztáznia kell a történteket, s az elkövetőeket felelősségre vonnia. A német kormány nemzetközi egyeztetéseket folytat, hogy a továbbiakban miként járjanak el Rijáddal szemben.

Németország csaknem félmilliárd euró értékben adott el fegyvereket Szaúd-Arábiának az idén

– derült ki a német gazdasági minisztérium egy dokumentumából, amelybe betekintést nyert a dpa német hírügynökség. A minisztérium egy német ellenzéki törvényhozó kérdésére válaszolva közölte:

Rijád egész pontosan 416 millió euró (134,5 milliárd forint) értékben vásárolt német fegyvereket január 1. és szeptember 30. között.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »