Német és francia bankoknál landolt a görögök megmentésére szánt euró százmilliárdok többsége

Összesen 216 milliárd eurót költöttek Görögország megmentésére az európai adófizetők pénzéből, a pénz több mint 95%-a azonban a bankoknál kötött ki.

A 444.hu találta meg azt a European School of Management and Technology berlini magánegyetem által készített kutatást, ami pontosan feltárja, hogy hová tűntek a görög mentőcsomag euró százmilliárdjai.

Összességében így lehetne summázni a helyzetet: a pénz szinte teljes egészében a bankokhoz került, annak jelentős része soha nem fordult meg Görögországban.

Az euró százmilliárdok legfőképpen azokhoz a német és francia bankokhoz vándololtak, amelyek jelentős hozam reményében még 2010-előtt görög állampapírokba fektettek. A lap a kutatásra hivatkozva az írja, hogy a 216 milliárdból 9,7 milliárd jutott csupán közvetlenül a görög költségvetésbe. Ez a mentőcsomagoknak kevesebb, mint egyhuszad része.

Összességében annyi történt, hogy a korábbi magánhiteleket lecserélték állami hitelekre. Tehát a bankok jól jártak, megkapták a pénzüket, helyettük most az eurózóna tagországainak tartoznak a görögök.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »