Német alkancellár: Oroszország kevesebb olajért több pénzt kapott

Elérhető közelségbe került a megállapodás az orosz kőolaj európai uniós embargójáról Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerint.

Hírdetés

A Zöldek politikusa a ZDF német országos közszolgálati televízió hétfő késő esti híradójában elmondta, hogy az Európai Bizottság folyamatosan tárgyal a tagországokkal, és „napokon belül áttörés” történhet.
   
Már csak néhány tagállam, „mindenekelőtt Magyarország jelez problémákat” – tette hozzá a német alkancellár, kiemelve: tudomásul kell venni, hogy országonként eltérő a függőség az orosz kőolajimporttól.
   
Mint mondta, lehetséges olyan megoldás, amely figyelembe veszi ezeket a különbségeket, de ehhez „Magyarországon is történnie kell valaminek”.
   
Hangsúlyozta, hogy az embargó önmagában nem elég, mert nem gyengíti automatikusan Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Ezt mutatja, hogy az Egyesült Államokban elrendelt embargó hatására emelkedésnek indult az olaj világpiaci ára, „vagyis Putyin az utóbbi hetekben kevesebb olajat adott el, de több bevétele keletkezett”.
   
Ezt „természetesen el kell kerülni”, ezért az EU-n túlmutató nemzetközi megállapodásokat kell kötni arról, hogy a piaci szereplők mekkora árat hajlandóak fizetni az orosz kőolajért – tette hozzá Robert Habeck.
   
Az elképzelés arról szól, hogy „az emberek összefognak, és azt mondják, hogy nem fizetnek meg bármilyen árat”. Ez csak akkor működik, ha nagyon sok ország csatlakozik, különben ki lehet játszani a rendszert – fejtette ki a német alkancellár, hozzátéve, hogy „éppen ebben vannak még hiányosságok”, de az Európai Bizottság és az Egyesült Államok dolgozik a javaslaton.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »